Links bespreekt strategie voor senaatsverkiezingen

De voorzitters van de oppositiepartijen komen nog voor de Eerste Kamerverkiezingen bij elkaar om hun gezamenlijke strategie bij het stemmen te bespreken. Dat bevestigen de voorzitters van de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Naar verluidt zijn ook D66 en de SP bij het overleg aanwezig.

MAARTJE BAKKER

DEN HAAG - Aanstaande maandag wordt de nieuwe Eerste Kamer gekozen door de 566 leden van de provinciale staten. Die verkiezingen zijn spannender dan ooit, omdat de meerderheid voor de coalitie van VVD, CDA en PVV aan een zijden draadje hangt.

Dat beseft ook minister-president Rutte. Eerder werd bekend dat hij probeerde statenleden van 50Plus en de Partij voor Zeeland over te halen op de coalitie te stemmen. Door samen op te trekken, willen de oppositiepartijen tegenwicht bieden aan de coalitie.

'Toen we wisten dat de premier zo actief bezig was om stemmen te winnen onder leden van de provinciale staten, konden we niet op onze handen blijven zitten', laat PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen weten. 'We spannen ons in om de uitslag een afspiegeling te laten zijn van de provinciale verkiezingen.'

Of statenleden daadwerkelijk zal worden gevraagd op een andere dan hun eigen partij te stemmen, is nog niet duidelijk. Toch is dat de enige manier waarop de samenwerking zijn uitwerking kan hebben op de samenstelling van de Eerste Kamer. Er zijn scenario's denkbaar waarin de SP en de PvdA naast de te verdelen restzetels zullen grijpen. Om een restzetel voor die partijen zeker te stellen, zijn ze aangewezen op de steun van D66 of de Partij voor de Dieren, die stemmen over hebben.

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart was er ook al sprake van 'linkse samenwerking'. Die werd groots aangekondigd, maar stierf al snel een stille dood. PvdA en GroenLinks probeerden vijf tot tien gemeenschappelijke programmapunten op te stellen, maar die kwamen er nooit.

D66 en de SP hielden zich helemaal afzijdig, al waren ze even aanwezig op de 'manifestatie voor een ander Nederland' die was georganiseerd door de PvdA.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden