Links Berlijn in actie tegen 'nazi-lichtshow'

Gaat Berlijn het nieuwe millennium in met een lichtshow in de stijl van nazi-architect Albert Speer? Dat kan niet, vinden plaatselijke politici van linkse partijen....

Van onze correspondent

Met 250 schijnwerpers, die 70 kilometer in de lucht reiken, creeert Hof boven de Siegessaüle het 'grootste jaarwisselingsspektakel aller tijden, een lichtstation naar het derde millennium', beloven de organisatoren in hun persbericht. Er is vuurwerk bij en muziek van Mike Oldfield.

De lichtshow is 'esthetisch en politiek verwoestend' refereert aan 'nationaal-socialistische fakkeloptochten' en doelt bewust op de 'esthetiek van Speer', stelden de groene burgemeester van het district Tiergarten en een PDS-wethouder van het district Mitte in een oproep.

Bij zijn enscenering van de Reichsparteitag in 1937 in Neurenberg creëerde Albert Speer met behulp van zoeklichten een 'koepel van licht', die werd vereeuwigd door nazi-regisseuse Leni Riefenstal. 'Voor mij blijft het niet alleen mijn mooiste, maar ook de enige ruimtelijke schepping, die op haar manier de tijd heeft overleefd', schreef Speer in zijn memoires.

Een historicus van de Freie Universität hekelde het feit dat uitgerekend de Siegessäule 'opnieuw tot monument wordt gemaakt'. Dat zou aan het einde van de eeuw de boodschap overbrengen 'dat we toch hebben gewonnen'.

Vergezocht gezeur van Duitsers die zich blind staren op hun oorlogsverleden? Niet helemaal. De regisseur, zo zegt een woordvoerder, is er juist op uit te provoceren. 'Een mannelijke Riefenstal', noemt hij Hof.

Eerder epateerde Hof de burgerij door in zijn clips en ensceneringen voor de extreem-rechts georiënteerde rockband Rammstein fragmenten uit Riefenstal-films te gebruiken.

De organisatoren laten weten dat het lichtspektakel in ieder geval doorgaat. De wethouder die de vergunning uitgeeft, deelt de zorgen van zijn burgemeester niet: 'Er worden toch geen hakenkruizen getoond, en er marcheren ook geen uniformen', zegt hij. 'Wij oefenen hier geen censuur uit.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden