Lingemeer eindelijk gewone wijk

Het heeft even geduurd, maar nu hebben de bewoners van de Burense wijk Lingemeer toch hun zin gekregen. Ze mogen op het terrein blijven wonen....

Van onze verslaggever Mac van Dinther

Rond roze klinkerstraatjes staan keurige nieuwbouwwoningen. Op de oprit wacht de klikobak om geleegd te worden. In de tuin hangt de was, een enkel huis is versierd met oranje vaantjes. Bij elk huis staat minstens auto.

Uit niets blijkt dat Lingemeer in de gemeente Buren g gewone woonwijk is. En als het aan de gemeente ligt, moet het dat ook zo snel mogelijk worden. Want officieel is Lingemeer nu geen woonwijk, maar een recreatiepark.

Niet voor de bewoners. 'Voor ons is dit altijd al een gewone woonwijk geweest', zegt Ron Binkhorst van de belangenvereniging van Lingemeer-bewoners. Wel voor de provincie Gelderland, die tot nu toe stug volhield dat de woningen bestemd waren voor recreanten.

De bewoners lijken aan het langste eind te trekken. De gemeenteraad besloot dinsdagavond permanente bewoning te legaliseren. Voor sommige bewoners is dat reden de vlag uit te steken. 'We zijn hier in opperbeste stemming', beaamt Binkhorst, die acht jaar geleden voor 1,5 ton (euro) een huis kocht. Inmiddels zijn de prijzen verdubbeld.

Lingemeer is symbool in de strijd tussen voor-en tegenstanders van permanente bewoning. Het getouwtrek duurt al acht jaar. Vorig jaar september leken de tegenstanders te winnen toen de Raad van State de gemeente toestond dwangsommen op te leggen. Nu zijn de kansen gekeerd.

De oorzaak is minister Dekker van VROM. Op uitnodiging van de bewoners bezocht Dekker vorig jaar Lingemeer. Kort daarna besloot ze dat gemeenten onder voorwaarden permanente bewoning van vakantiehuisjes kunnen legaliseren.

Buren greep die mogelijkheid met beide handen aan. Lingemeer is het eerste recreatiepark waarin permanente bewoning wordt gelegaliseerd. Een tegenvaller voor de Gelderse gedeputeerde Theo Peters, die zich fel verzet tegen permanente bewoning van vakantiehuisjes. Het is niet eerlijk, vindt hij. De huisjes staan op mooie plekken, die bedoeld zijn voor recreanten. 'Het is toch te gek dat je de Raad van State achter je hebt en dan nog niet handhaaft. Waar blijf je dan met je gezag?'

'We wn aan het handhaven', zegt wethouder Chris Hekman van Buren. Aan 23 bewoners was een dwangsom opgelegd. 'Toen kwam die brief van de minister.' Buren onderzocht of legalisering mogelijk was. Dat was zo. Lingemeer ligt niet in natuurgebied, de woningen voldoen aan het bouwbesluit.

Nederland telt zo'n 80 duizend recreatiewoningen. Maar Buren wordt geen precedent als het aan Peters ligt. Elders in Gelderland gaat de strijd tegen permanente bewoning gewoon door. Buren maakt nu een bestemmingsplan, dat bij de provincie wordt ingediend. De raad heeft als voorwaarde gesteld dat het de gemeente geen cent kost. De bewoners moeten zelf betalen voor aanpassingen om van Lingemeer een gewone woonwijk te maken.

Wethouder Hekman schat de kosten voor zaken als stoepen en parkeerplaatsen op een kleine miljoen euro. Dat bedrag moet gedeeld worden door 340 huizen. De kosten kunnen oplopen als er ook een geluidsscherm nodig is tussen de nieuwe wijk en de A15. Dat staat nog te bezien, zegt Binkhorst.'De A15 is een rijksweg. Dat mag het rijk betalen.'

De kosten mogen de pret niet drukken. 'Eindelijk rust', zegt Henk Vos, gepensioneerd politieagent. Hij kwam vijf jaar geleden naar Lingemeer en is voorzitter van de lokale VVD. 'Ik heb ervoor gezorgd dat Sybille (minister Dekker, red.) hier kwam. Toen is het zaakje gaan rollen.'

Vos gooit graag een lijntje uit achter zijn huis. Er zit paling, en karpers zo vet als jonge biggen, zegt Vos. 'Toen ik dit huis kocht, zei de gemeente dat je hier 365 dagen per jaar mag recren.' Dat gaat hij nu met volle teugen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden