Linda de Mol over arrestatie afperser: 'mooiste sinterklaascadeau'

De 70-jarige man uit Zeist die John en Linda de Mol meer dan een jaar lang heeft afgeperst en bedreigd, zit vast. De man bekende eerder dat hij de brieven stuurde naar John de Mol waarin hij een groot geldbedrag eiste, anders zou hij het gezin van Linda de Mol iets aandoen.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

'Voor zover wij kunnen nagaan, is de verdachte niet bekend bij de familie De Mol, noch bij Talpa", zei de woordvoerder van John de Mol. De bekende mediafamilie is 'blij en opgelucht' dat de verdachte vastzit.

'Dat de dader is opgepakt, is het mooiste sinterklaascadeau dat ik me had kunnen wensen', zo reageerde Linda de Mol bij LINDAnieuws. 'Alle tipgevers die hebben meegeholpen deze zaak tot een goed einde te brengen, dank u wel. Maar de grootste dank gaat uit naar de politie, die werkelijk fantastisch en uiterst zorgvuldig recherchewerk heeft verricht en alles in het werk heeft gesteld om de dader op te sporen en aan te kunnen houden.'

De politie heeft 'klassiek recherchewerk' gedaan om bij de man uit te komen, zegt de politiewoordvoerder. Bij zijn arrestatie woensdag werden spullen in beslag genomen. Die waren voldoende verdacht om DNA bij de Zeistenaar af te nemen. De Zeistenaar moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. Die besluit of hij langer vast blijft zitten.

Donderdagavond bleek uit onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut dat dit DNA overeen kwam met sporen die eerder in de zaak waren gevonden. Daarop bekende de Zeistenaar dat hij de afperser was.

Taartjes
De Zeistenaar bestelde in september bij een banketbakker in Blaricum een doos taartjes voor John de Mol, met hierop een dreigbrief. Op dezelfde dag dat hij de taartjes bestelde verstopte hij brieven voor John en Linda de Mol bij Slot Zeist, op de begraafplaats in Zeist en in Huizen. Vanaf dat moment besloot de familie ook in overleg met politie en justitie om niet meer te reageren op eisen van de afperser. Eerder was er wel contact met hem via advertenties in de krant. Er is nooit geld betaald, zegt de politie.

De politie kwam de man onder meer door zevenhonderd tips op het spoor. De zaak verscheen in september dit jaar in het tv-programma Opsporing Verzocht. Daar werd een compositiefoto verspreid.

undefined

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Kinderen

John de Mol ontving dreigbrieven die onder andere werden achtergelaten onder bakstenen bij zijn huis in Blaricum en op andere plekken. In de brieven staat dat hij een fors geldbedrag moet betalen, anders zou de kinderen van zijn zus Linda iets worden aangedaan. Veel dreigementen zijn gericht tegen de puberzoon en -dochter van Linda de Mol. De afpersingen en bedreigingen duurden ongeveer een jaar.

'De kinderen worden al bijna een jaar met de auto naar school gebracht, terwijl ze anders gewoon fietsen. Ze kunnen nooit zomaar naar een feestje. Als ze iets willen afspreken moet dat vooraf worden geregeld. De zaak zorgt voor een totaal gebrek aan privacy', zei een woordvoerder van de politie in september. 'Die bedreigingen hebben een enorme impact op het leven van de familie. Er is bij allemaal de voortdurende twijfel en angst dat ze niet veilig zijn. Het legt een enorme druk op hun gevoel van vrijheid.'

Of de strenge beveiliging van de familie nu wordt verminderd wil de woordvoerder van de familie niet zeggen.

Linda de Mol is miljonair. Haar broer John (59) bezit naar verluidt een paar miljard. Die verdiende hij onder meer door samen met Joop van den Ende het bedrijf Endemol voor 5,5 miljard euro te verkopen aan het Spaanse Telefónica. Daarna richtte De Mol Talpa op, dat onder andere internationaal tv-formats verkoopt.

Bakker Wassenaar. Hier bestelde de afperser van Linda en John de Mol 16 gebakjes. Beeld Shody Careman
Bakker Wassenaar. Hier bestelde de afperser van Linda en John de Mol 16 gebakjes.Beeld Shody Careman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden