Limburgse VVD'er Van Rey verdacht van corruptie

De Limburgse VVD-politicus Jos van Rey - zowel senator, statenlid als wethouder - wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van de geheimhoudingsplicht. De rijksrecherche heeft hem vrijdagochtend meegenomen voor verhoor. Zijn huis in Herten en zijn werkkamer op het stadhuis van Roermond zijn doorzocht.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - Ook is mogelijk bewijsmateriaal gehaald uit de woningen van zijn zoon en dochter. De toekomstige burgemeester van Roermond, de VVD'er Ricardo Offermans, is vrijdag eveneens verhoord door de rijksrecherche, bevestigt het Openbaar Ministerie. Het OM verdenkt hem van het aannemen van een gunst dan wel een dienst.

Van Rey is als wethouder van Roermond, lid van Provinciale Staten van Limburg en lid van de Eerste Kamer een vooraanstaand en landelijk bekend VVD-politicus. Hij adviseerde de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Roermond recentelijk over de benoeming van een nieuwe burgemeester. Op zijn voorspraak besloot de raad de VVD'er Offermans te benoemen.

Het heeft er alle schijn van dat Van Rey en Offermans onder één hoedje hebben gespeeld en dat Van Rey gevoelige informatie heeft gelekt. Welke gunsten of giften er zijn uitgewisseld, wil het OM vooralsnog niet zeggen. Wel dat het wordt aangemerkt als corrupt gedrag en in strijd is met de integriteit van politieke ambtsdragers.

De schending van de geheimhoudingsplicht en het lekken van gevoelige informatie kwamen aan het licht tijdens een onderzoek dat de rijksrecherche doet naar mogelijke ambtelijke corruptie waarbij Van Rey betrokken zou zijn. Het OM is over deze corruptiezaak getipt.

Ten behoeve van dit onderzoek is beslag gelegd op de computers, digitale bestanden en administratie van Van Rey. Ook de woningen van de volwassen kinderen van Van Rey zijn doorzocht, omdat het vermoeden bestond dat daar bewijsmateriaal zou liggen. De zoon en dochter zelf zijn geen verdachte.

Toen Van Rey eerder in opspraak kwam vanwege verregaande verstrengeling van belangen met Piet van Pol, de grootste projectontwikkelaar van Roermond, zei Offermans niet te twijfelen aan de integriteit van zijn partijgenoot. De twee kennen elkaar veel langer. Als burgemeester van Roerdalen en statenlid van Limburg streden ze bijvoorbeeld zij aan zij voor de sloop van het monumentale Sankt Ludwig-klooster in Vlodrop, jarenlang domicilie van de Maharishi-beweging.

De voorzitter en de secretaris van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Roermond zijn vrijdag eveneens als getuigen gehoord, naast de waarnemend burgemeester en de gemeentesecretaris. Zij zouden niet op de hoogte zijn van mogelijke malversaties rondom de benoeming.

Van Rey wordt de onderkoning van Roermond genoemd. De vorige burgemeester besloot onderzoek te doen naar mogelijke schending van de gemeentelijke gedragscode voor bestuurders, naar aanleiding van publicaties in dagblad De Limburger over de belangenverstrengeling. Van Rey zelf ontkende alle beschuldigingen. Een commissie onder leiding van oud-minister Sorgdrager concludeerde vervolgens dat er sprake was van 'evidenten en jarenlange schijn' van belangenverstrengeling, maar dat die van 'beperkte politieke betekenis' was.

Het onderzoek zal geruime tijd duren, verwacht het OM.

Pagina's 10 en 11: 'Slordige polderadministratie' spekte kas van Hooijmaijers

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden