Limburgse kranten mogelijk naar Belgische uitgever Concentra

De Belgische uitgever Concentra wil Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad overnemen van de Britse investeerder Mecom. De partijen hebben vrijdag een principeakkoord gesloten, zo maakte Mecom bekend.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - Financiële details zijn niet gegeven. Volgens de geruchten krijgt Mecom rond de 40 miljoen euro. Acht jaar geleden kochten de Britten de kranten voor 200 miljoen van De Telegraaf Holding.

Het akkoord is een overwinning voor het personeel van de twee kranten (die op de titel na vrijwel identiek zijn). 'Stop de moord op het Limburgse woord', heette het actiecomité dat de kranten (270 man personeel, oplage 150 duizend) in december hadden opgericht om eindelijk verlost te worden van de 'roofridders' van Mecom.

De Britten wilden de titels namelijk al langer kwijt en hadden de tent daartoe keihard gesaneerd: zestig ontslagen, 7,5 miljoen bezuinigingen. De ondernemingsraad had dat toegestaan met het vooruitzicht de Britten kwijt te zijn.

Toen Mecom het verkoopproces in december stopzette, naar verluidt omdat de kranten niet genoeg opbrachten, reageerde het personeel dan ook woedend. Er werd actie gevoerd, er werden handtekeningen verzameld, er werd gedreigd met stakingen. Begin januari hervatte Mecom de onderhandelingen met Concentra.

'Ze hebben gezien dat het menens is', zei voorzitter Peter Kamps van het actiecomité vrijdag tegen het ANP. 'Dit is precies wat we willen.'

De overeenkomst is nog niet bindend. Of de verkoop doorgaat, hangt af van het boekenonderzoek bij Media Groep Limburg (MGL), de eigenaar van de twee dagbladen, en van de financiering. Daarnaast moeten de mededingingsautoriteiten, de ondernemingsraden en de aandeelhouders van beide bedrijven nog hun fiat geven. Uiterlijk 1 juli willen de partijen de transactie hebben afgerond.

Concentra, een familiebedrijf dat zijn wortels heeft in Belgisch Limburg, is onder meer uitgever van Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen en de Belgische Metro. Daarnaast is het eigenaar van de regionale tv-zenders TV Limburg (Vlaamse tak), Acht, atv en TV Oost, van het Vlaamse radiostation Nostalgie en van videoproductiehuis Havana. Ook heeft Concentra tien Belgische sites, waaronder autokanaal.be.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden