Limburgse formatie van trainer Stevens kan slechts vijf dagen genieten van koppositie in eredivisie Roda JC staat na zes zeges op rij punt af aan Heerenveen

Roda JC heeft slechts vijf dagen kunnen genieten van de koppositie in de eredivisie. De formatie van Huub Stevens, die bijna een week geleden bijna achteloos PSV met..

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

3-0 opzij zette, stond zaterdagavond na zes zeges op rij een punt af aan Heerenveen (0-0) en zag Ajax een dag later langszij komen door de ruime zege in Tilburg. De Limburgers, nog steeds ongeslagen, bezitten even veel punten als Ajax (17) maar deden er twee wedstrijden langer over om dat aantal te bereiken.

Voor de tweede keer tijdens een confrontatie tussen Heerenveen en Roda JC stopte doelman Carlo l'Ami een strafschop van Roda's Eric van de Luer. Vlak voor tijd nog wel, bij een gelijke stand. Vorig seizoen, in de laatste minuut van Roda JC - Heerenveen en bij de stand 1-1, kreeg Van de Luer eveneens een strafschop te nemen. 'Dat viel me pas na de wedstrijd in. Ik heb er geen moment aan gedacht', aldus de Maastrichtenaar na afloop.

'Ik kan mezelf weinig verwijten. De bal was beslist niet slap ingeschoten', aldus Van de Luer. Vorig seizoen probeerde hij het in de andere hoek en redde zijn opponent, die vorig jaar tijdens een werkloze periode met een caravan langs clubs trok om zichzelf aan te prijzen, met de voet. Nu, op fraaie wijze, met de hand.

Roda had zijn strafschop tien minuten voor tijd gekregen toen topschutter Graef door de jonge Schoenmakers pootje werd gelicht. Het was de inleiding tot een aardige slotfase. Tot die tijd was er veel strijd geweest, maar weinig actie voor beide doelen. Na de gemiste strafschop kreeg ook Heerenveen zijn beste kans. Aartspingelaar Regtop zag een schot na een solo tegen de paal ketsen.

MVV èn RKC zwak

De ontmoeting tussen MVV en RKC (2-1) zaterdagavond in Maastricht had weinig niveau. Beide trainers konden de spelers slechts om één ding complimenteren, de getoonde werklust. Verder viel er weinig te genieten in de Geusselt.

Het spel waarmee de ploegen het publiek probeerden te boeien was onder de maat. RKC's trainer Bert Jacobs gaf dat toe. 'Noodgedwongen spelen we steeds in een andere samenstelling. Automatismen blijven daardoor uit. Maar ja, ik kan de tegenstander niet de schuld geven en ook de scheidsrechter niet. Dit hebben we ons zelf aangedaan.'

Jacobs is op zoek naar versterking voor zijn team en hoopt Mike Obiku (Feyenoord) en Randy Samuel (Fortuna) vóór woensdag in te kunnen lijven, wanneer Volendam op bezoek komt in Waalwijk. Het geld dat met die transfers (huur en/of koop) gemoeid is, komt uit de verkoop van Boogers aan Sparta.

Het duel in Maastricht begon hoopgevend, vooral omdat MVV agressief startte. Het kreeg bovendien in de achttiende minuut hulp van RKC bij een voorzet van Lanckohr. Doelman Vonk bleef staan en verdediger Van Haaren was niet alert genoeg, zodat Roelofsen zijn achtste treffer kon maken. 'De goal leek me vermijdbaar', aldus Jacobs. 'Een kwestie van een communicatiestoornis in de defensie.'

MVV liet zich door het machteloze RKC meeslepen naar een lagere versnelling. Niets lukte meer en het peil zakte naar een bedenkelijk niveau. Een nieuwe blunder in de Waalwijkse defensie, na 61 minuten, leek de wedstrijd te beslissen. In de verdediging wilden Van Haaren en Schreuder een fraaie combinatie opzetten, maar Lanckohr onderschepte de bal en bracht Scheepers in stelling: 2-0.

Maar MVV deed toch nog iets terug voor de gasten, acht minuten voor tijd. De jonge Van Wissen maaide royaal over de bal heen. Decheiver kon daarna zijn enige goede daad van de avond verrichten: 2-1. De actie zorgde er in elk geval voor dat de slotfase nog spannend werd. Zelfs RKC-doelman Vonk ging mee in de aanval. Tevergeefs.

FC Metgod redt punt

Doelman Edward Metgod was zaterdagavond verreweg de opvallendste speler bij Go Ahead Eagles - Sparta (1-1). Met een scala aan fraaie reddingen behoedde hij de Rotterdamse ploeg voor een afstraffing. 'Het leek wel of we tegen FC Metgod speelden', oordeelde trainer Ten Cate van de thuisclub. 'Zijn reddingen waren ongelooflijk.'

Met de 1-1 in de Adelaarshorst kreeg Go Ahead Eagles te weinig en Sparta veel te veel. Met name tijdens het openingsoffensief van de thuisclub werd de ploeg van trainer Berger weggespeeld. Vooral de flankaanvallers van Go Ahead, Rorije en Heering, dartelden keer op keer langs hun tegenstanders.

De frequent aangespeelde spits De Gier voelde zich daardoor in zijn element. Hij maakte ook na een kwartier de verdiende openingstreffer, door uit de draai raak te schieten. In die fase was Sparta kansloos. Heering, twee keer De Gier en een bal van Michels op de paal deden de Rotterdammers naar adem snakken.

Zeer verrassend was het daarom dat Fortes na een mooie pass van Van der Laan gelijkmaakte: 1-1. Sparta's spits Boogers speelde in die situatie een slimme rol door Verhagen van Go Ahead aan zijn shirt te trekken. Verder kwam Boogers niet in het stuk voor. Verhagen, gehuurd van Willem II en debuterend voor Go Ahead, speelde als voorstopper foutloos.

In de tweede helft kreeg Go Ahead een handvol kansen. De excellerende Metgod bleek echter niet te passeren. In totaal weerhield hij de Deventer ploeg negen keer van scoren.

Volendam kansloos

Volendam heeft dit seizoen na de openingswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-0) op eigen veld niet meer gewonnen. Ook tegen FC Twente, met Mols en Bosvelt als uitblinkers, was het elftal kansloos: 0-2. De degradatiezone komt in zicht voor trainer Rijsbergen en zijn ploeg.

De Enschedeërs begonnen afwachtend. Molenaar verloor bijna ieder persoonlijk duel van Mols. Dat frustreerde de verdediger van Volendam dermate dat hij vijf minuten voor tijd zijn tweede gele kaart, en dus rood, kreeg.

Twente zette Volendam wel onder lichte druk, schiep zich kansen, maar de anders zo schotvaardige Boerebach slaagde er niet in enkele vrije trappen te verzilveren. De gastheren hadden ook mogelijkheden, maar de licht geblesseerde Vukov schoot tekort. Een ongelooflijke misser van Zoetebier stelde Ellerman in de 37ste minuut in staat te scoren: 0-1.

De tweede helft was nog geen zestig tellen oud of Volendam keek tegen een achterstand van 0-2 aan. Bosvelt haalde op de rand van het strafschopgebied uit en trof doel. Twente speelde daarna risicoloos verder en gaf de Volendammers geen enkele kans meer.

Dordtse weggevers

Kenners voorspelden Dordrecht '90 en NEC na hun promotie een onzekere toekomst in de eredivisie. De onderlinge wedstrijd, zondag in De Goffert, toonde aan dat de formatie uit Nijmegen sinds juni is gegroeid en Dordrecht is blijven staan. De thuisploeg won met ruime cijfers: 4-0.

Dordrecht '90 heeft dit seizoen grote moeite het doel te vinden. De kampioen van de eerste divisie kwam in elf wedstrijden slechts tot zes treffers. Topschutter Breedveld lijkt het scoren verleerd en is naar de bank verbannen. 'Nu ging het beter. We waren verantwoordelijk voor drie treffers. Alleen moeten ze nog in het andere doel', was het cynische commentaar van trainer Van Zoghel na afloop.

Al na acht minuten keek de hekkesluiter tegen een achterstand aan. Na een snelle vrije trap van Kooistra bediende Janssen met een lage voorzet de inlopende Van Diemen op maat: 1-0. 'Ze stonden te slapen bij die vrije trap', oordeelde Van Zoghel.

Even later leverde doelman Gall de bal in bij Van Eijkeren, nadat Aalbers en Pothuizen de Deense goalie het leven zuur hadden gemaakt. Van Eijkeren schoof de bal beheerst in. Van Zoghel: 'Die maakte onze keeper dus eigenlijk zelf.'

De derde treffer was een onvervalst eigen doelpunt van aanvoerder Van Tiggelen, die in de 66ste minuut een voorzet van Crüden probeerde te onderscheppen met een sliding en de bal onhoudbaar achter Gall kegelde: 3-0.

NEC, dat net als Dordrecht een zware serie duels achter de rug had, greep de confrontatie aan om nog eens duidelijk te maken dat het goede kansen heeft om de degradatie te ontlopen. Met een uitblinkende Kooistra in de spits gaf de thuisploeg de wedstrijd geen moment uit handen.

De enige kans voor de bezoekers schiep Wouden pas toen de 3-0 al op het bord stond. Hij stuitte op Brookhuis. Aan de andere kant liet Van Eijkeren zien hoe een doelman te omspelen: 4-0.

Vormcrisis Vitesse

Vitesse is de crisis nog steeds niet te boven. De Arnhemmers maakten tegen FC Groningen via Laamers weliswaar hun eerste uit-doelpunt van dit seizoen, maar dienden uiteindelijk genoegen te nemen met een gelijkspel: 1-1.

De uitslag was terecht. De doelpunten waren de schaarse lichtpuntjes in het ondermaatse duel. Beide clubs maakten door vrijwel permanent geklungel op het middenveld hun lage positie op de ranglijst meer dan waar.

Vitesse-trainer Neumann had na de kansloze nederlaag tegen Heerenveen (0-3) zijn elftal drastisch gewijzigd. Curovic, Simons en Vermeulen moesten toekijken hoe hun vervangers Gillhaus, Latuheru en Ten Caat het er van af brachten. De 'nieuwelingen' zorgden echter niet voor krachtige impulsen.

Ondanks de armoe had Neumann de zon een beetje zien schijnen. 'Tegen Heerenveen hebben we geen enkele kans gehad. Nu hebben we er tenminste een stuk drie, vier gecreëerd. Dat is een goed teken', analyseerde de Duitser. 'De werklust, strijd en mentaliteit is goed, maar de vorm is er helaas nog niet. Daar is het wachten op. Op dit moment moet ik leren om met kleine dingen tevreden te zijn.'

Even wekte Vitesse de indruk de juiste weg te hebben gevonden. Laamers opende de score met een vrije trap van 25 meter. Vitesse was iets minder slecht dan Groningen, maar verzuimde de score op te voeren. Vrij voor doelman Roorda, die de aan een lies gekwetste Lodewijks verving, faalde Cocu. Korte tijd later kwam de thuisploeg gelijk. Bombarda strafte koppend een fout van doelman Van der Gouw af.

Het treurspel kreeg na rust een vervolg. Vitesse had pech dat de bal na een inzet van invaller Makaay via Roorda tegen de paal belandde. Maar uiteindelijk mocht Vitesse blij zijn met het gelijk spel. Vijf minuten voor tijd verzuimde Huizingh uit vrije positie de Arnhemmers nog verder in de put te duwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden