Limburgse dreun voor arbiter na Drentse winst

Peter Portengen veroverde zaterdagvond in Emmen voor E & O de nationale handbaltitel ten koste van V & L: 18-14 (eerste duel 20-18)....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

EMMEN

Al te snel zal het duel overigens niet in de annalen verdwijnen, want arbiter Van Dongen wil de dreun die hij na afloop van een V & L-speler incasseerde, vergelden met een aangifte bij de politie.

Aan de beelden van Studio Sport zal de politie niet zo gek veel hebben, want er waren in de avonduitzending uitsluitend personen te zien die niet sloegen. Onder anderen de Fin Sundelin, die door Van Dongen na afloop als boosdoener was aangewezen, hield zijn handen in het tumult na afloop overduidelijk thuis. Temidden van niet-daders zeeg Van Dongen desondanks theatraal ter aarde.

De eindstrijd tussen 's lands 'beste' ploegen deed in niets denken aan de spectaculaire handbalshow die Aalsmeer en Sittardia vorig seizoen opvoerden. Ook voor dit jaar werden Aalsmeer en Sittardia als belangrijkste kanshebbers aangewezen, maar om onduidelijke redenen bleven beide ploegen ver achter bij de verwachtingen.

V & L en E & O roken en grepen hun kans. E & O borduurde daarbij voort op de sterk toegenomen trainingsintensiteit, maar de toppositie van V & L kwam in feite uit het niets. De jonge, onervaren spelersgroep, geformeerd rond routinier Jacobs, werd vóór het seizoen geen serieuze inbreng toegedacht. Maar gaandeweg ontwikkelden De Pijper, Martijn Rietbroek, Schmertz en consorten zich tot prima handballers en in het doel zorgde keeper Stavast voor de nodige gemoedsrust.

E & O werd voor aanvang van het seizoen door meer kenners in staat geacht tot een succesvolle aanval op de status van Aalsmeer en Sittardia. Trainer Henk Groener, die volgend seizoen naar het Duitse Emsdetten vertrekt ('voor deze sport heb ik alles over en in Duitsland wordt niet zo vaak naar Nederland gekeken als het om handbaltrainers gaat'), dook wekelijks twintig uur de trainingszaal in. Van het talent dat hij creëerde en verzamelde vormde Groener een ploeg die de toon zette, zowel in de reguliere competitie als in de play-offs. Die mooie papieren ten spijt: de Drenten handbalden lang niet altijd even opwindend.

Met een overdonderende winst op V & L had E & O zijn critici over de streep kunnen trekken, maar ook in de slotacte riep de ploeg geen moment het beeld op van de onversaagbare leider. V & L kwam het best uit de blokken en veroverde, gediscplineeerd spelend, een 8-5 voorsprong. De eerste drie treffers voor E & O waren daarbij tot stand gekomen uit strafworpen.

Twee daarvan waren dubieus, en in die zin liep scheidsrechter Van Dongen vooruit op zijn kwalijke invloed in een later stadium. Tijdstraffen, waaronder een volkomen onterechte voor Jacobs, werkten tegen V & L en via 8-8 sloot de thuisploeg halverwege op winst: 10-9.

Bij E & O viel weinig daadkracht te noteren. Kersten, normaal gesproken toch een van de pijlers, klungelde als een beginneling en werd later nauwelijks meer ingezet door Groener. Na rust wist E & O dertien minuten lang niet te scoren. Schoten van Hagreize belandden zelfs naast het doel.

De Gelener Sanders, die overigens een degelijke wedstrijd speelde, miste in die periode een strafworp voor V & L, schoot aansluitend tegen de lat en werd minuten later ter afkoeling naar de kant gezonden.

De scheidsrechters lieten het harde, maar zelden gemene duel ontsporen door al te vaak tot tijdstraffen te besluiten. Vanaf de stand 16-14 liet scheidsrechter Van Dongen werkelijk niets meer heel van de pogingen van V & L. Elke Limburgse aanval werd afgefloten, zelfs tot onbegrip aan de zijde van E & O.

'Het is te makkelijk en dus niet leuk om op deze wijze kampioen te worden, maar als je het totale seizoen overziet zijn wij terecht op de eerste plaats geeindigd', verontschuldigde Hagreize zich na afloop. Trainer Pim Rietbroek van de verliezend finalist sprak over een arbitrale vooringenomenheid: 'Wij worden nu al jaren achtervolgd door Van Dongen. Als hij ons ziet, of het nu een begeleider is of wie dan ook, dan vergeet hij wat hij heeft geleerd. 'Internationaal fluit dit koppel zeer verdienstelijk, maar zodra wij in het spel zijn verdwijnt alle neutraliteit. Alleen in onbelangrijke wedstrijden hebben wij geen kind aan hen. Neem nou de twee-minutenstraf voor onze keeper Stavast. Hij zou te wild hebben gereageerd na een strafworp. Dit soort wilde reacties waren aan de andere kant toch ook wel te zien.-

Op het wedstrijdformulier noteerden Brussel en Van Dongen dat Riebroek zich verbaal onbehoorlijk had gedragen en dat Sundelin Van Dongen zou hebben geslagen.

EMMEN: play-offs, mannen, finale, tweede wedstrijd: E & O - V & L 18-14, eerste wedstrijd 20-18, E & O kampioen van Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden