NieuwsBevers

Limburgse bevers op het laatste moment geweigerd door Britten

Migranten speelden een belangrijke rol in het referendum dat tot de Brexit leidde, maar voor zover bekend hadden Britten tot voor kort geen bezwaren tegen bevers van het Europese vasteland. Nu wordt drie beverfamilies uit Limburg alsnog de toegang ontzegd tot Groot-Brittannië.

De bever is het grootste in Europa voorkomende knaagdier.Beeld Marcel van den Bergh

Dat het last-minute-besluit van de Britse gezondheidsautoriteiten tot verbazing en teleurstelling heeft geleid bij ARK Natuurontwikkeling, is een understatement. Deze Nederlandse particuliere natuurorganisatie had het migratieproces ruim een half jaar lang voorbereid, en daarin een forse papierwinkel afgewikkeld.

De officiële verklaring voor het weren van de bevers is dat in Limburg vossenlintworm voortkomt, en dat de drie gezinnen die mogelijk meenemen naar het Verenigd Koninkrijk. Vossenlintworm kan worden overgedragen op mensen en in zeldzame gevallen tot lever- en longaandoeningen leiden. Volgens ARK Natuurontwikkeling was een periode van quarantaine voor de bevers echter voldoende geweest om de Britten van elk risico op overdracht te vrijwaren.

In april jongstleden hadden de Britten de Limburgse bevers nog welkom geheten om de inheemse ‘genetische diversiteit’ te versterken. Voor het Waterschap Limburg kwam het bericht van dit Britse beverasiel als een opluchting: de provincie kampt vanwege de al te voorspoedige voortplanting van de bever met een veel sterker gestegen beverbevolking dan gepland. 

Uitgestorven en opnieuw geïntroduceerd

De bever (castor fiber) is het grootste nog in Europa voorkomende knaagdier. De afgelopen jaren zetten Limburgse bevers hun wortelloze tanden en kiezen onder meer in dijken en dammen, en ondergroeven ook funderingen. Dit voorjaar schoot het Waterschap Limburg vijftien bevers af, waarmee de geschiedenis van de bever in Nederland zich leek te herhalen. Tot het uitsterven van de castor fiber-soort in 1826 werd er intensief jacht op gemaakt, vanwege de schade die het dier veroorzaakte, maar ook omdat beverbont destijds gewild was. 

In 1988, 162 jaar nadat de laatste bever in Nederland was gezien, werd het dier, inmiddels beschermd, opnieuw geïntroduceerd, met de verhuizing van enkele tientallen bevers uit de toenmalige Duitse Democratische Republiek naar de Biesbosch. Tegenwoordig geeft de bever behalve daar en in Limburg ook acte de présence in Flevoland, Drenthe en Groningen, en langs de oevers van de IJssel en de Maas.

In Groot-Brittannië komt de bever nog maar heel sporadisch voor, onder meer in Devon en de uiterste zuidwesthoek. Op de grens van Engeland en Wales zijn op kleine schaal bevers uitgezet omdat die met hun dammenbouw wateroverlast kunnen verkleinen na afloop van hoosbuien. In Schotland leidde het uitzetten van bevers echter al tot protesten van boeren. Mogelijk speelt ook angst voor schade in het land van aankomst een rol in het weigeren van de Limburgse bevers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden