Limburgse bestuurders opgestapt

Na ‘Sinterklaasaffaire’ in Echt...

Van onze verslaggevers Peter de Graaf en Kim van Keken

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) is bezorgd over de bestuurlijke integriteit in Nederland. Dat liet ze donderdag duidelijk blijken in een spoeddebat over het subsidieschandaal in de Limburgse gemeente Echt-Susteren, dat inmiddels de Sinterklaasaffaire is gaan heten.

In die plaats stapten twee wethouders op nadat was gebleken dat ze tienduizenden euro’s uitdeelden aan bevriende verenigingen. Donderdag trad CDA-gedeputeerde Vrehen op. ‘Om niet nog verder het imago van de provincie, mijn partij het CDA en mijn thuiscirkel te belasten.’

De affaire heeft de minister ‘buitengewoon bedroefd’. ‘Dit gebeurt niet alleen in Limburg, of in steden waar het CDA domineert. Het probleem ten aanzien van de bestuurlijke integriteit in het Nederlandse bestuur is groot.’ Ter Horst benadrukte de ‘buitengewoon moeilijke’ positie van de burgemeesters. Zij komen vaak van buiten. Als in een gemeente ‘een bepaalde cultuur heerst, die al jaren praktijk is’, staan buitenstaanders er snel alleen voor.

Op last van commissaris van de koningin Léon Frissen wordt ‘een integriteitsonderzoek’ uitgevoerd naar de handelwijze van de gedeputeerde Vrehen. Hij was bestuurslid van een vereniging die geld kreeg van de CDA-wethouder, en bestuurslid van het CDA in Echt- Susteren. Donderdag schreven Limburgse kranten over mogelijke vriendjespolitiek bij de verkoop van Vrehens woning in 2004. Hij legde daarop zijn functie neer. Hij spreekt van een gestuurd proces tegen zijn persoon.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden