nieuwsmisdragingen politie

Limburgse agenten ontslagen wegens ‘ongekend’ wangedrag

De politie heeft vijf medewerkers van de Limburgse basiseenheid Horst/Peel en Maas ontslagen. Tegen vier anderen worden disciplinaire maatregelen genomen zoals degradatie, vermindering van verlofuren of overplaatsing. 

Beeld ANP

De agenten hebben zich schuldig gemaakt aan pesterijen, ondermijnend gedrag, intimidatie, schending van het ambtsgeheim en misbruik van bevoegdheden.

Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. Tegen nog eens twee medewerkers wordt een disciplinair traject gestart omdat zij zich schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim.

De maatregelen volgen op een disciplinair onderzoek dat in april 2019 is ingesteld naar aanleiding van signalen over misdragingen van vier politiemedewerkers. Volgens de politie kwamen tijdens het onderzoek ‘nieuwe feiten’ aan het licht waarbij ook andere medewerkers betrokken waren. Twee van de onderzochte agenten waren bij aanvang van het onderzoek al op andere afdelingen binnen de politie werkzaam. 

Vorig jaar werden, in afwachting van het onderzoek, al acht agenten geschorst of buiten functie gesteld. In een interview in dagblad De Limburger noemde waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen de situatie vorig jaar ‘ongekend’. ‘Ik wil echt weten wát er is gebeurd, waarom het is gebeurd of waarom iets níét is gebeurd. Hoe heeft dit kunnen groeien?’, zei ze destijds.

Behalve met de onderzochte medewerkers zelf sprak het Team Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) met 160 medewerkers. Uit de gesprekken blijkt dat het gedrag van de betrokken medewerkers ‘niet door de beugel kon’. ‘Het ging bij iedere medewerker om andere feiten. Maar met grote impact op het team’, schrijft de politie in een persbericht. ‘De gedragingen van deze medewerkers staan haaks op alles waar de politie voor staat’, aldus Godthelp-Teunissen. Dit gedrag wordt ‘niet getolereerd’. ‘Als je bij de politie werkt, heb je een voorbeeldfunctie. Dat geldt voor al onze medewerkers.’ 

Vorig jaar bleek uit onderzoek van dagblad De Limburger dat de ‘cowboys’ in Horst ‘hun eigen regels’ maakten. Het politieteam mocht sinds 2010 experimenteren met een nieuwe ‘regelvrije’ werkwijze.  Volgens het dagblad kwam deze integriteitszaak in 2019 aan het rollen door onder meer signalen over gerommel met anonieme misdaadmeldingen. 

Tijdens het disciplinaire onderzoek rezen ook vermoedens van strafbare feiten. Vorig jaar is het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden