Nieuws

Limburgs ziekenhuis wacht toch met vaccineren zorgmedewerkers

Het Limburgse Zuyderland Ziekenhuis gaat deze week toch zijn zorgmedewerkers onder de 60 jaar niet vaccineren met de ongeveer vierhonderd AstraZeneca-vaccins, die er in de koeling liggen. Het ziekenhuis wacht op de toegezegde extra vaccins voor het ziekenhuispersoneel.

‘Onze ic’s liggen vol’, schreef het Zuyderland Ziekenhuis vorige week in een brandbrief aan minister De Jonge. Beeld Hollandse Hoogte / Chris Keulen
‘Onze ic’s liggen vol’, schreef het Zuyderland Ziekenhuis vorige week in een brandbrief aan minister De Jonge.Beeld Hollandse Hoogte / Chris Keulen

Nadat het ziekenhuis vrijdagmiddag had bekendgemaakt het personeel te willen inenten met de AstraZeneca-vaccins, kwam minister Hugo de Jonge vrijdagavond met de toezegging dat er deze week 35 duizend vaccins beschikbaar komen voor het ziekenhuispersoneel. ‘Daar wachten we op’, zegt woordvoerder Stef Petit van het Zuyderland Ziekenhuis. ‘En als die vaccins deze week onverhoopt toch niet komen, kijken we of we de AstraZeneca-vaccins gaan gebruiken.’

Het vaccineren van jonge zorgmedewerkers met het vaccin van AstraZeneca zou tegen de regels zijn, omdat dit vaccin van minister Hugo de Jonge niet langer mag worden ingezet bij personen onder de 60 jaar. Maar de nood bij de ziekenhuizen is hoog. ‘Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond’, schreef het ziekenhuis vorige week in een brandbrief aan minister Hugo de Jonge.

Het ziekenhuis denkt dat mede door deze brandbrief de toezegging van de minister vrijdagavond kwam om snel met nieuwe vaccins over de brug te komen voor de ziekenhuizen. Ook waren de ziekenhuismedewerkers volgens hun woordvoerder blij met de aan het ziekenhuis gerichte brief van minister De Jonge afgelopen zaterdag. De Jonge zei daarin begrip te hebben voor het ongeduld over het vaccineren bij de mensen ‘in de frontlinie van de zorg’.

Zeldzame bijwerking

Minister De Jonge had de ziekenhuizen al eerder vaccins toegezegd, om de zorgmedewerkers te vaccineren die in de eerste prikronde in januari nog niet aan bod waren gekomen. Maar het zat ze niet mee. Twee weken geleden ontvingen de ziekenhuizen AstraZeneca-vaccins, genoeg om 40 duizend medewerkers mee te beschermen. Maar net toen ze die voorraad wilden gaan wegprikken, stelde de minister dat dit vaccin niet mocht worden ingezet voor personen jonger dan 60 jaar oud. Dit vanwege een zeer zeldzame, mogelijke bijwerking: ongewone bloedstollingen, in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Daarop zegde De Jonge vorige week toe dat de ziekenhuizen 35 duizend doses van de eerste levering van het vaccin van Janssen zouden krijgen. Maar woensdag werd bekend dat de Janssen-vaccins voorlopig blijven liggen in de opslag in Oss. Minister de Jonge wil de uitspraak van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA afwachten over de ook bij dit vaccin geconstateerde zeldzame bijwerkingen. Die uitspraak wordt dinsdag verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden