Limburgs luchtruim grotendeels gesloten tijdens bezoek Bush

Het luchtruim boven Zuid-Limburg is dit weekeinde tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Bush grotendeels gesloten voor vliegverkeer. Zo moeten eventuele aanslagen voorkomen worden....

ANP

Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat woensdag gezegd. Boven Zuid-Limburg mag vanaf zaterdag 18.00 uur tot en met zondag 12.30 uur geen enkel toestel het luchtruim in, behalve gepland commercieel verkeer.

Deze beperking geldt vooral voor bijvoorbeeld kleine sportvliegtuigen of luchtballonnen. Grote maatschappijen als Martinair en KLM mogen het gebied wel doorkruisen als ze de vlucht van tevoren hebben aangekondigd. Als een vliegtuigje zich toch zonder toestemming in het gebied begeeft, wordt het opgewacht door een politiehelikopter.

Zaterdag tussen 19.00 en 20.00 uur en zondag tussen 11.30 en 12.30 uur is er boven Zuid-Limburg helemaal geen vliegverkeer toegestaan. Ook grote maatschappijen moeten dan omvliegen. Bush komt in de loop van zaterdagavond aan op het vliegveld van Maastricht. Zondagochtend ontbijt hij met premier Balkenende. Vervolgens gaat de president naar de begraafplaats in Margraten, waar koningin Beatrix hem ontvangt.

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft woensdag bepaald dat Bush niet gearresteerd hoeft te worden als hij voet zet in Nederland. Een groep Nederlanders had een kort geding aangespannen tegen de Staat over het bezoek van de Amerikaan dit weekeinde.

De actiegroep eiste de arrestatie van Bush, danwel de weigering hem in Nederland toe te laten wegens ‘talrijke grove schendingen van de Conventies van Genève’. De rechter wees het verzoek van de eisers af, omdat dat een zaak is van de politiek en van de politieke besluitvorming. Ook zou toewijzing van de eisen ‘verregaande gevolgen hebben voor de verhoudingen tussen Nederland en de Verenigde Staten’, aldus de rechter.

De groep eisers waren de Haagse Stadspartij, de Stichting Haags Vredesplatform, de Vereniging van Anti-Fascistische Oud-Verzetsstrijders Nederland, de Vereniging van Juristen voor Vrede en een aantal Hagenaars op persoonlijke titel. Zij houden Bush onder meer verantwoordelijk voor talloze burgerslachtoffers in Irak en Afghanistan, voor het martelen van gevangenen en het niet erkennen van het Internationaal Strafhof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden