Nieuws

Limburgs gouverneur Bovens overleeft deel 1 integriteitsdebat

Vooralsnog is Limburgs gouverneur Theo Bovens niet gesneuveld in het integriteitsdebat. Zijn positie stond vrijdag ter discussie in de Provinciale Staten van Limburg, na een corruptieaffaire rond oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Bovens zou te weinig hebben gedaan om het Limburgs bestuur te bevrijden van vriendjespolitiek.

Anneke Stoffelen
De Limburgse gouverneur Theo Bovens is niet gevallen. Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
De Limburgse gouverneur Theo Bovens is niet gevallen.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Na tien uur vergaderen hielden de Statenleden het vrijdag voor gezien. Het debat wordt volgende week vrijdag voortgezet, ook omdat nog niet alle vragen rondom de corruptieaffaire zijn opgehelderd.

Bij Bovens zelf was er vrijdag in elk geval geen haar op zijn hoofd die dacht aan opstappen. De commissaris van de Koning - in Limburg spreekt men liever van gouverneur - verklaarde vrijdag ‘zeer gemotiveerd’ te zijn om komende tijd ‘gestaag te blijven investeren in ons integriteitsbeleid’. De SP eiste vrijdag Bovens’ aftreden, maar andere partijen sloten zich daar vooralsnog niet bij aan.

De nieuwste Limburgse corruptieaffaire draait om oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen, die als directeur van landschapsbeheerder IKL tonnen subsidies doorsluisde naar eigen bv’s. Vorige week vertrokken CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus vanwege deze kwestie. Zij zouden de zelfverrijking van Vrehen hebben gefaciliteerd.

Vrijdag werd overigens ook bekend dat een onderzoekscommissie die de mogelijke subsidiefraude moet onderzoeken, zijn opdracht heeft teruggegeven. Dat gebeurde nadat twijfels waren gerezen over de onafhankelijkheid van de onderzoekers. De man van voorzitter Maria Henneman van de onderzoekscommissie was Eerste Kamerlid voor het CDA in dezelfde tijd dat Vrehen voor het CDA gedeputeerde was in Limburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden