Limburgers zijn 'roofridders' zat

Ze voelen zich besodemieterd bij Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad. Door eigenaar Mecom, dat de zo vurig gewenste verkoop 'uit geldzucht' lijkt te blokkeren.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

SITTARD - 'Stop de moord op het Limburgse woord', heet het actiecomité dat Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad hebben opgericht om eindelijk verlost te worden van de Britse eigenaar Mecom. Het management en personeel van de Limburgse kranten willen dat de beursgenoteerde investeringsmaatschappij hun Media Groep Limburg (MGL) - oplage 150 duizend kranten - alsnog verkoopt aan het Belgische familiebedrijf Concentra, eigenaar van onder meer Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Hun actie lijkt vruchten af te werpen. Morgen worden de besprekingen tussen Mecom en Concentra, die vorige maand waren afgebroken, hervat op het Concentra-hoofdkantoor in Hasselt. Dat hebben Mecom en Concentra dinsdag bevestigd.

'We kregen maandag een telefoontje van Mecom dat ze een afspraak willen', aldus Concentra-bestuursvoorzitter Marc Vangeel. 'Ik ben benieuwd wat ze te vertellen hebben. We hebben een gezonde interesse voor MGL, maar niet tegen elke prijs.' Mecom-woordvoerder Ian Bickerton bevestigt dat er morgen weer gepraat wordt tussen beide partijen. Hij onderstreepte dat het gaat om 'voorbereidende besprekingen'.

Vorige maand leek een deal tussen Mecom en Concentra dichtbij. Maar onverwachts stopte de Britse investeringsmaatschappij de onderhandelingen. Het personeel van MGL (240 mensen), dat juist akkoord was gegaan met de zoveelste sanering om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor verkoop, voelde zich 'besodemieterd'. Datzelfde gold voor interim-directeur Loek Radix, die woedend opstapte.

'We hebben zestig banen geschrapt en 7,5 miljoen euro bezuinigd', zegt voorzitter Peter Kamps van het actiecomité. 'Maar Mecom hield zich puur uit geldzucht niet aan gemaakte beloftes. Dat heet woordbreuk, of bedrog. Ik denk dat ze gaandeweg tot de conclusie zijn gekomen dat ze te weinig geld voor hun waar zouden krijgen.'

Uit een uitgelekte brief van Mecom-topman Keith Allen aan Concentra-baas Vangeel van begin november blijkt dat Mecom 40 miljoen euro wilde hebben, plus ongeveer 12 miljoen euro die MGL in kas heeft. Concentra zou bereid zijn geweest om 38,5 miljoen euro te betalen. 'We zaten niet zo heel ver van elkaar', bevestigde bestuursvoorzitter Vangeel dinsdag. Over het stopzetten van de verkoopplannen door Mecom zegt hij : 'Dat heeft ons verwonderd.'

Maandag hielden ruim honderd MGL-werknemers een luidruchtige demonstratie in een hotel in Urmond, waar de Mecom-topmannen Rory MacNamara en Keith Allen overleg voerden met management en ondernemingsraad van MGL. Journalist Serge Sekhuis stak een felle speech af namens het personeel: 'Na jaren van valse beloften zijn we Mecom helemaal beu. Alle vertrouwen is weg. Terwijl ons hart ligt bij het maken van de best mogelijke regionale krant, lijkt u alleen geïnteresseerd te zijn in zo veel mogelijk geld verdienen, zonder acht te slaan op het product en de mensen.'

Eind vorige maand noemde de opgestapte interim-directeur Radix Mecom al 'een financiële holding met een toegevoegde waarde voor de krant van 0,0'. Volgens voorzitter Peter Kamps van het actiecomité willen de Limburgse kranten echt niet meer verder met de Britse 'roofridders', die MGL in 2006 voor naar schatting 200 miljoen euro kochten van het Telegraaf-concern. Mecom wilde een pan-Europees netwerk van regionale kranten bouwen, maar dat eindigde in een fiasco. In Nederland is het bedrijf ook eigenaar van Wegener, dat zeven regionale kranten uitgeeft.

Kamps: 'Ze melken ons al ruim zeven jaar uit en zijn ook nog eens onbetrouwbaar. Ze romen alles tot op de laatste cent af en steken geen stuiver in innovatie en vernieuwing. Als ze de verkoop blijven blokkeren, gaan we Mecom raken waar het echt pijn doet, in de beurs.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden