Limburg zet 'vuile' bedrijven voor straf op internet

De provincie Limburg gaat bedrijven die hardnekkig de milieuregels blijven overtreden op de internetsite van de provincie vermelden. 'Handhaving van de regels vraagt om openheid', vindt gedeputeerde Driessen....

Driessen: 'De gedragslijn is helder en eenvoudig. Wie een overtreding begaat, krijgt de kans om die ongedaan te maken. Blijkt de overtreding bij een tweede controle nog steeds te bestaan, dan zetten we dat op onze internetsite.'

De CDA-bestuurder hoopt dat de actieve openbaarmaking een afschrikeffect zal hebben en dat bedrijven eerder geneigd zullen zijn overtredingen ongedaan te maken. De maatregel past binnen de Wet Openbaarheid van Bestuur. Die wet kent twee systemen van openbaarmaking: passief (op aanvraag) en actief.

De provincie Limburg publiceert op haar website reeds bedrijven aan wie een dwangsom is opgelegd wegens milieuovertredingen. Zo zijn nog deze maand aannemersbedrijf Knoors in Sittard-Geleen en verhuurbedrijf Swentibold in Susteren bestraft wegens het ongeoorloofd plaatsen van reclameborden. De dwangsom aan beide bedrijven, die volgens de provincie de overtreding nog niet ongedaan hebben gemaakt, is 3630 euro.

In november is aan Edelchemie Panheel in Heel een reeks dwangsommen opgelegd voor diverse milieuovertredingen, variërend van de opslag van gevaarlijke afvalstoffen tot ontoereikende etikettering van opslagvoorzieningen. De dwangsommen variëren ook: van 1200 euro tot 7,3 miljoen euro.

Vanaf april zal de informatie over milieuovertreders worden uitgebreid. Dan zijn er op de website ook samenvattingen van controlerapporten te lezen, met daarin de belangrijkste gegevens van de begane milieuovertreding. Ook zal de provincie meer informatie geven over bestuursrechtelijke maatregelen tegen de overtreder.

De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) is niet blij met de actie van de provincie. Volgens de LWV zijn de overtredingen een zaak tussen overheid en bedrijven, iets wat niet iedereen behoeft te weten. Ook vreest de werkgeversvereniging dat bedrijven al in het beklaagdenbankje worden gezet voordat helemaal duidelijk is of er echt sprake is van een milieuovertreding.

De LWV meent ook dat bedrijven ernstige schade kunnen lijden door plaatsing op de lijst. De provincie sluit dat niet uit. 'We hopen dat deze openbaarmaking potentiële overtreders zal afschrikken', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden