Limburg wil van probleembevers af, maar kan geen verblijfplaats vinden

De provincie Limburg zit in haar maag met een groep probleembevers. Ze eten gewassen op, knagen aan particuliere eigendommen, graven gangen in oevers en bouwen dammen in beken met overstromingen tot gevolg. Limburg wil enkele overlast veroorzakende bevers nu uitzetten, maar kan geen geschikte verblijfplaats voor ze vinden.

Een bever in het Gelderse Kekerdom.Beeld anp

Onlangs deed Limburg per brief een verzoek aan de elf andere provincies om een aantal probleemgevallen op te nemen. Zonder succes. Zo spreekt Overijssel van 'het verplaatsen van het probleem'. Friesland, waar voor zover bekend één bever woont, wil alleen bevers opnemen 'als ze uit zichzelf de weg naar de provincie weten te vinden'.

De problemen zijn vooral ontstaan door de razendsnelle opmars van de bevers. Bevers houden van Limburg. De beschermde diersoort, die in 1750 de provincie verliet, beleeft er sinds 1992 een glorieuze rentree. Exemplaren die in de Duitse Eiffel waren uitgezet koloniseerden toen delen van de provincie. In 2002 waren ze met z'n tienen, dit jaar is hun populatie uitgegroeid tot ruim zeshonderd. Volgens de provincie hebben ze inmiddels 'alle watergangen in Limburg bezet'. Tot groot genoegen van natuurliefhebbers, die in bootjes uitrukken om de bevers te spotten.

Keerzijde

Maar de geslaagde reïntegratie heeft ook een keerzijde. Niet voor niets schreef de provincie in 2007 een beverprotocol en werd in 2014 een bevervisie opgesteld. Problemen met het troetelkind van natuurbeschermers moeten koste wat kost worden voorkomen om het draagvlak onder de bevolking voor de bever niet te verliezen. Dat er gelazer met sommige bevers is, is zelfs voor natuurorganisaties geen discussiepunt meer. 'We erkennen dat de bever op sommige plekken problemen veroorzaakt', zegt Bart Cobben van de Natuur- en Milieufederatie Limburg. 'Maar tegelijkertijd is de bever een welkome aanvulling voor de Limburgse natuur. Hij brengt diversiteit in ons landschap.'

Per geval bekijken

Toch dreigt voor de Limburgse probleembevers een roemloze afgang. In het Faunabeheerplan 2015-2020 van de provincie staat dat bevers mogen worden gedood als herplaatsing geen optie meer is. Andy Liebrand, boswachter in Noord-Limburg, vindt die ultieme maatregel nogal voorbarig. 'Bevers zijn magnifieke beesten, ze horen in Limburg thuis. We moeten de bevers niet over een kam scheren, maar per geval bekijken welke schade ze aanrichten en hoe dat kan worden voorkomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden