Update

Limburg wil opheldering lek kerncentrale

De provincie Limburg wil opheldering over de lekkage van radioactief water in de kerncentrale in het Belgische Tihange, langs de Maas ten zuiden van Maastricht. 'Ik wil precies weten wat er aan de hand is en welke eventuele gevolgen dat heeft voor mens en het milieu', zei gedeputeerde Bert Kersten vandaag.

De kerncentrale van Tihange Beeld EPA
De kerncentrale van TihangeBeeld EPA

Hij eist van de Belgen 'volledige openheid van zaken'. Limburg liet eerder al weten tegen het langer openhouden van de kerncentrale te zijn, zoals de Belgische overheid wil. De provincie maakt zich zorgen over de gevolgen voor Limburg in geval van een ramp.
Belgische media berichtten dat er al zeker 6 jaar lang een lek is in de kerncentrale.

Limburg wil opheldering lek kerncentrale
GroenLinks en het Belgische Groen maken zich zorgen over de lekkage van besmet water in de Belgische kerncentrale Tihange aan de Maas. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft donderdag opheldering gevraagd aan minister Maxime Verhagen (Energie).

Belgische media berichtten dat er al zeker 6 jaar lang een lek is in de kerncentrale. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) meldde het kleine lek al in 2006. Volgens het FANC wordt het radioactief water in de centrale opgevangen.

De Belgische groenen eisen 'vandaag nog' een nieuwe inspectie en vragen zich af waarom de zaak zolang heeft kunnen aanslepen. Zij willen ook weten waarom het lek niet is opgemerkt tijdens een zogenoemde stresstest na de kernramp in het Japanse Fukushima.

De groenen wijzen er verder op dat de Belgische regering vorige week nog heeft besloten een reactor van Tihange tot 2025 open te houden. De 37-jarige reactor is nu al een van de oudste ter wereld, stellen zij. Van Tongeren vindt dat Verhagen direct contact moet opnemen met zijn Belgische collega om aan te dringen op een snelle reparatie van het lek 'en een spoedige sluiting van de centrale'. GroenLinks sprak al eerder twijfels uit over deze centrale en vindt dat ook Nederland gevaar loopt: 'onveiligheid en vervuiling houden niet op bij grenzen'.

Ook Greenpeace is zeer bezorgd. 'Dit lek is een stuitend voorbeeld van de incompetentie van de nucleaire industrie. Het lukt niet eens om in 6 jaar een simpel lek te dichten, laat staan dat de veiligheid van de oude centrale in Tihange kan worden gegarandeerd. Het is ongelofelijk dat deze stokoude centrale vorige week 10 jaar levensduurverlenging heeft gekregen. Dat kernenergie nooit veilig is, is hier wederom op zorgwekkende wijze bewezen', aldus campagneleider Rolf Schipper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden