Limburg wil dat Rijk mijnschade vergoedt

Limburgers die schade hebben aan hun huis als gevolg van de mijnbouw moeten hiervoor net zo goed door de rijksoverheid worden gecompenseerd als Groningers voor de schade door gaswinning. Dat vinden de provincie Limburg en twaalf mijnbouwgemeenten, die hierover een brandbrief hebben gestuurd aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Opgang naar de mijn in Zuid-LimburgBeeld ANP

'Na de oorlog was de steenkolenwinning in Zuid-Limburg een van de belangrijkste pijlers van de wederopbouw van onze nationale economie', schrijven de Limburgse bestuurders. 'Het kan niet zo zijn dat de regio thans de schadelijke gevolgen voor haar rekening moet nemen. Wij vinden dit onrechtvaardig, maar ook in strijd met ons rechtsgevoel.'

Ze vinden het 'navrant' en ook 'juridisch weerlegbaar' dat Kamp verzoeken om uitkeringen uit het Waarborgfonds Mijnschade afwijst vanwege verjaring. Volgens de minister is de mijnschade verjaard omdat de laatste steenkolenmijn in 1974 is gesloten en de verjaringstermijn van dertig jaar is verstreken. De Limburgse bestuurders wijzen erop dat tot 1994 nog mijnwater is weggepompt om aangrenzende Duitse mijnen droog te houden. Dat is eveneens 'een mijnbouwkundige activiteit', menen ze. Toen ermee werd gestopt, zijn juist veel huizen verzakt.

Steenkolenwinning
Door de steenkolenwinning is een groot deel van de ondergrond in Zuid-Limburg doorsneden met mijngangen. Dat leidt tot verzakkingen van woningen, gebouwen en tuinen. Drie jaar geleden werd in Heerlen zelfs een heel winkelcentrum, met woonflat, ontruimd nadat een pijler van de parkeergarage was weggezakt.

Beeld anp

Hoeveel Limburgse huizen precies mijnschade hebben, is niet bekend. Volgens het CDA, dat een speciaal meldpunt heeft geopend, gaat het om 'vele honderden'. Bij de gemeente Kerkrade hebben zich al tachtig bewoners gemeld met mijnschade aan hun woning. Vier huizenbezitters zijn zelfs als 'schrijnende gevallen' aangemerkt. Enkele gedupeerden hebben een rechtszaak tegen het Rijk aangespannen om een schadevergoeding af te dwingen.

Compensatie
De Limburgse roep om compensatie is in een stroomversnelling geraakt door de recente ontwikkelingen rond de gaswinning in Groningen. Tijdens een bezoek aan Zuid-Limburg in juni beloofde Kamp een miljoen euro in een pot te storten voor 'schrijnende gevallen waarin de veiligheid van burgers in het geding komt'. Ook de regio zou volgens hem een miljoen moeten bijdragen. Tevens kondigde Kamp een onderzoek aan, dat twee jaar gaat duren.

In hun brief noemen de Limburgse bestuurders het noodfonds 'niet meer dan een noodverband'. Ze vinden het bedrag volstrekt onvoldoende. Ter vergelijking: voor Groningen trekt Kamp 1,2 miljard euro uit.

'Die 2 miljoen euro is zes keer niks, en nergens op gebaseerd', zegt de Limburgse gedeputeerde Bert Kersten (PvdA). Die pot is volgens hem zo leeg. 'Het Rijk, dat decennialang heeft geprofiteerd van de steenkolenwinning, kan gedupeerden niet in de kou laten staan. De minister heeft de verantwoordelijkheid om mensen te hulp te komen. Je zult maar met een verzakt huis en een schade van 2 ton of meer zitten.'

Het ministerie van Economische Zaken zegt dat het noodfonds een tijdelijke oplossing is, in afwachting van de resultaten van het onderzoek. Volgens zijn woordvoerder blijft Kamp wel achter de verjaringstermijn staan: 'We hebben te maken met geldende regels.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden