Limburg vraagt OM te kijken naar corruptie

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben dinsdag besloten het Openbaar Ministerie in te schakelen in verband met mogelijke onregelmatigheden bij de aanbesteding van bodemsaneringen....

Deloitte & Touche heeft geen gesjoemel op grote schaal ontdekt. Zo ontving een ambtenaar een tweedehands printer voor vijftig gulden, alsmede een lading kinderkopjes. Het bureau stelt vast dat de procedures niet altijd correct zijn toegepast en dat 'alles het beeld van mogelijk samenspannen oproept'. De onregelmatigheden zijn ontdekt bij twee bodemsaneringen in woonwijken in Sittard en Kerkrade. Na intern onderzoek werden vraagtekens gezet bij de toewijzing van de projecten aan Iwaco, omdat de Bossche offertes niet de laagste waren.

Vervolgens schakelde de provincie Deloitte & Touche in. Een van de vertrokken ambtenaren werkt inmiddels bij Iwaco. Commissaris van de koningin B. van Voorst tot Voorst heeft de hoofdofficier van justitie gevraagd een onderzoek in te stellen om te kijken of er aanleiding is voor strafrechtelijke vervolging wegens corruptie.

De gouverneur weet niet of de provincie zelf is benadeeld: 'Er zijn miljoenen uitgegeven aan die milieuprojecten, maar het is de vraag of ze ook verkeerd zijn uitgegeven.'

De provincie gaat zelf de rechtmatigheid van de aanbestedingen onderzoeken. Iwaco ontkent dat het ambtenaren gunsten heeft verleend om opdrachten binnen te halen.

Van Voorst tot Voorst vindt dat er twee soorten fouten zijn gemaakt. 'Ex-medewerkers hebben de regels niet nageleefd en het heeft te lang geduurd voordat we dat hebben gemerkt.'

Volgens de gouverneur hebben de chefs van de betreffende ambtenaren veel te gemakkelijk nota's en andere documenten goedgekeurd. Ze zijn volgens hem onvoldoende kritisch geweest. Het provinciebestuur zal individuele medewerkers die betrokken zijn bij de onderzochte gevallen aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.