Limburg na tien jaar akkoord met plan Grensmaas

Provinciale Staten van Limburg hebben vrijdag ingestemd met het Grensmaasplan. De rivier tussen Maastricht en Roosteren wordt verdiept en verbreed, waardoor het risico van overstromingen wordt beperkt tot eenmaal in de 250 jaar....

De coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA stemden met D66 vóór het plan. 'Dit is het maximaal haalbare', vindt VVD'er I. Muijs. PvdA-collega H. Evers: 'Na tien jaar en zeven Grensmaasplannen moesten we eindelijk eens de knoop doorhakken.'

Volgens de oppositiepartijen GroenLinks, PNL en SP is er geen maatschappelijk draagvlak voor de winning van een enorme hoeveelheid grind. Ook hebben ze twijfels over de aanbesteding van het project, dat ruim een miljard gulden kost maar budgetneutraal wordt uitgevoerd. Met grind worden de beveiligingsmaatregelen en de natuurontwikkeling betaald.

Provincie en rijk willen het project gunnen aan Limburgse grindproducenten, die ook al 40 procent van de overige grindgronden langs de Maas in bezit hebben. Het is echter de vraag of de Europese Commissie niet alsnog een openbare aanbesteding eist. Na klachten van twee Belgische baggerbedrijven heeft EU-commissaris Bolkestein een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken.

Volgens staatssecretaris M. de Vries (Waterstaat) is de overheid niet gedwongen tot openbare aanbesteding. Want grondeigenaren zijn volgens de Nederlandse wetgeving gemachtigd het project zelf uit te voeren, indien ze daarvoor de kennis en kunde bezitten. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat dit juridisch klopt', zei ze in Maastricht.

Gedeputeerde Vestjens (verkeer) sprak van een historisch moment. 'We gaan ervoor, voor veiligheid en natuur. Er is nu genoeg gepraat.' De overheid gaat het plan nu voorleggen aan de Limburgse grindboeren, maar zal geen aanpassingen meer dulden. 'Het is ja of ja', aldus Vestjens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.