Limburg lokt proces gedoogde wietteelt uit

Burgemeester Paul Depla van Heerlen wil een vergunning verlenen aan een wietkwekerij om zo een proefproces over gereguleerde wietteelt uit te lokken.

HEERLEN - 'We zijn druk bezig met de voorbereidingen. We willen in principe een vergunning gaan geven aan een door ons uitgekozen bedrijf om wiet te gaan telen', aldus Depla, die spreekt namens acht Limburgse gemeenten met coffeeshops.

Met dat initiatief hopen de Limburgse gemeenten een doorbraak te forceren in de slepende controverse met VVD-minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, die faliekant tegen het gedogen van hennepteelt ter bevoorrading van coffeeshops is. Tientallen burgemeesters hebben eerder dit jaar een manifest ondertekend dat pleit voor regulering van deze teelt, die nu nog in handen is van de georganiseerde misdaad.

Als een gemeente een wietkwekerij gedoogt, zijn er volgens Depla twee mogelijkheden. Of de vergunning wordt via de bestuursrechter aangevochten, of het Openbaar Ministerie zal het bedrijf vervolgen wegens overtreding van de drugswetgeving. Hij vindt dat de rechter uiteindelijk moet bepalen of gereguleerde wietteelt is toegestaan.

Opstelten heeft steeds gesteld dat internationale VN- en EU-verdragen niet toestaan dat in een land de teelt van softdrugs wordt gedoogd. Ook vindt hij dat het geen oplossing biedt in de strijd tegen de drugscriminaliteit omdat 80 procent van de wietproductie naar het buitenland verdwijnt.

Depla benadrukte dat de overheid niet zelf wiet gaat telen. 'We willen van de rechter zekerheid dat reguleren mag, anders heeft zo'n wietbedrijf straks ook een probleem', aldus de PvdA-burgemeester. Waarschijnlijk dit najaar nemen de burgemeesters van de acht Limburgse coffeeshopgemeenten een beslissing over de vergunning voor een wietkweker.

De Raad van State deed woensdag ook een belangrijke uitspraak in het slepende conflict tussen gemeenten en coffeeshops over het weren van buitenlanders. Volgens de hoogste bestuursrechter is het zogenoemde ingezetenencriterium (waardoor buitenlanders geen toegang hebben tot coffeeshops) 'een geschikt middel' om drugsoverlast tegen te gaan.

De gemeente Maastricht zei woensdag dat door de uitspraak een einde is gekomen aan de juridische onduidelijkheid. Voorzitter Marc Josemans van de Vereniging Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) vindt de uitspraak teleurstellend. Hij put hoop uit een nieuwe procedure over de sluiting van zijn coffeeshop, die nog loopt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden