NIEUWS

Limburg in hoogste staat van paraatheid tot dinsdag, eerste dijkinspecties in het zuiden zijn begonnen

Hulpdiensten in Limburg blijven nog zeker tot dinsdag in de hoogste staat van paraatheid. In het zuiden zijn de grootste problemen weliswaar achter de rug, maar in het noorden van de provincie kan het hoogwater in de Maas de komende dagen nog voor grote overlast zorgen. De autoriteiten roepen ramptoeristen en recreanten dringend op om weg te blijven.

Een tuinhuis is onder water gelopen in Well, Noord-Limburg. Beeld ANP
Een tuinhuis is onder water gelopen in Well, Noord-Limburg.Beeld ANP

Zondagochtend zijn dijkexperts van het waterschap begonnen met het inspecteren van de dijken in het zuidelijke deel van hun regio, waar het water in de Maas aan het zakken is. Inspecteren kan alleen als het water voldoende is gezakt. Pas dan kunnen ze goed zien hoe de dijk er aan de waterzijde aan toe is. Op basis daarvan besluiten de inspecteurs wat er moet en kan gebeuren. De dijken worden dezer dagen dag en nacht bewaakt, door brandweer en het waterschap.

In Maastricht hebben tientallen militairen zaterdagavond een stuwdam gerepareerd met zandzakken en zeilen. De stuw, waarmee in een stille arm van de Maas in de wijk Bosscherveld hoogwater wordt gereguleerd, dreigde te bezwijken en lekte water. Door het dalende waterpeil dreigden woonboten te zakken en schots en scheef in de modder terecht te komen, meldt de brandweer. Het gat is gedicht en de stuw is nu stabiel. De brandweer gaat ervan uit dat Rijkswaterstaat de stuw op termijn steviger zal repareren.

Bij het dorp Baarlo, tussen Roermond en Venlo, dreigde de dijk zaterdag op twee plekken te bezwijken. Ook daar heeft Defensie versterkingen aangebracht. De inwoners van Well, in Noord-Limburg, werden geëvacueerd. Het water stond daar hoger dan verwacht.

Mensen helpen met het plaatsen van zandzakken op de dijken net buiten Arcen, boven Venlo. Beeld ANP
Mensen helpen met het plaatsen van zandzakken op de dijken net buiten Arcen, boven Venlo.Beeld ANP

Bij de dorpen Bergen en Aijen werden bewoners van geïsoleerde kernen met vaartuigen weggehaald. Het water stond daar zo hoog dat deze huizen over de weg niet meer te bereiken waren. Zaterdagochtend werd het gebied rond de Willem-Alexanderhaven in Roermond al ontruimd. Het nabijgelegen Designer Outlet Center is tot nu toe droog gebleven.

Zaterdag liep er ook water op het parkeerterrein van het VieCuri medisch centrum in Venlo. Dat is snel teruggedrongen, aldus Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Het ziekenhuis is eerder al helemaal geëvacueerd.

Zandzakken worden geplaatst in het geëvacueerde Arcen, boven Venlo. Beeld ANP
Zandzakken worden geplaatst in het geëvacueerde Arcen, boven Venlo.Beeld ANP

Weer naar huis

In het zuiden nemen de problemen door het hoge water langzaam af. Volgens Scholten kunnen geëvacueerde bewoners uit gebieden ten zuiden van Limburg weer naar huis. In het noordelijk deel van Limburg is de situatie nog niet onder controle. De Veiligheidsregio heeft het over een ‘plateau’ van hoog water dat zich langzaam naar het noorden verplaatst.

Scholten klaagde zaterdagavond op een persconferentie opnieuw over ramptoeristen. In Venlo zijn mensen beboet die op de schotten klommen die het hoge water moeten tegenhouden. ‘Daar gaan we mee door’, kondigde hij aan. ‘Die schotten zijn uiterst kwetsbaar.’

Volgens Jos Teeuwen, bestuurder van het waterschap Limburg, zijn er ook veel mensen die een kijkje komen nemen op de dijken. ‘Soms hele families met kinderen.’ Volgens Teeuwen is dat levensgevaarlijk, omdat dijken zo verzadigd zijn dat ze elk moment kunnen inzakken. Hij riep iedereen op om van de dijken weg te blijven.

De Veiligheidsregio doet bovendien een dringende oproep om zondag niet te recreëren óp de Maas. ‘Het water is gevaarlijk, onbetrouwbaar en snelstromend. Daarnaast drijft er ook van alles in de rivier’, zegt een woordvoerder.

In het noorden van Limburg, zo ook hier in Arcen, is komende dagen afwachten hoe hoog het water komt. Beeld ANP
In het noorden van Limburg, zo ook hier in Arcen, is komende dagen afwachten hoe hoog het water komt.Beeld ANP

Die waarschuwing om de dijken te mijden geldt volgens Teeuwen ook voor vrijwilligers die willen helpen. ‘Doe dat altijd in overleg met de dijkinspecteurs. Die kennen de gevaren.’

Scholten roemde de hulp die Limburg krijgt van organisaties en instanties uit andere delen van het land. Agenten uit het hele land, reddingsbrigades uit de Randstad, de Rode Kruis en Veiligheidsregio’s uit andere delen van het land hebben hun diensten aangeboden. ‘Dat is megagroot’, aldus Scholten.

Zaterdag deden geruchten dat ronde dat dieven van de ramp gebruik zouden maken om hun slag te slaan. In Valkenburg zouden winkels zijn leeggeroofd. In het dorp Steyl liepen volgens Scholten mensen rond die zich ten onrechte voordeden als beveiligers. Volgens hem heeft de politie daar goed het oog op. ‘Dat gaat ze niet lukken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden