Limburg heeft genoeg van affaires

Limburg gaat nog dit jaar een adviesgroep in het leven roepen, waar bestuurders terecht kunnen die worden geconfronteerd met integriteitskwesties in de gemeente. In de groep zitten gouverneur Theo Bovens en drie burgemeesters.

MAASTRICHT - Limburg kende de afgelopen tijd affaires waarbij de integriteit van wethouders in het geding was, zoals in Roermond en Vaals. Ook moest burgemeester Leers van Maastricht aftreden wegens de schijn van belangenverstrengeling bij de koop van een villa in Bulgarije. De burgemeester van Heerlen en een gedeputeerde kwamen in opspraak door affaires over hun huis.


In Echt-Susteren was er de sinterklaasaffaire, waarbij wethouders wat al te makkelijk subsidies gaven aan de harmonie en de carnavalsvereniging. De wethouder van Vaals moest opstappen na omstreden etentjes met een bordeelhouder.


Volgens Bovens kunnen burgemeesters zich in die situaties 'nogal eens eenzaam' voelen. Ze worden geacht daadkrachtig op te treden, maar weten vaak niet hoe ze dat het beste kunnen doen. De adviesgroep voor integriteitskwesties kan hen daarbij tot steun zijn. 'Het wordt een klankbordgroep waar burgemeesters terecht kunnen met vragen en dilemma's over zaken die met de integriteit van het gemeentelijk bestuur te maken hebben', verklaarde een provinciewoordvoerder. Zo kan de werkgroep adviseren over onderzoek naar mogelijke corruptieaffaires en de vraag wie dit het beste kan uitvoeren.


Voor ambtenaren komen er provinciale vertrouwenspersonen of counsellors. Bij hen kunnen ambtenaren terecht met vragen of opmerkingen over de integriteit van het bestuur.


Voormalig gouverneur Leon Frissen besloot enkele jaren geleden het integriteitsbeleid van de provincie aan te scherpen na een reeks van affaires.


Recentelijk werd VVD-wethouder Jos van Rey van Roermond beschuldigd van belangenverstrengeling, wegens zijn vriendschap met een projectontwikkelaar die veel grote klussen deed in de stad. Van de gemeenteraad mocht hij wethouder blijven. Toen de VVD hem in juni voordroeg als gedeputeerde, werd de voordracht vanwege de affaire echter geblokkeerd door het CDA.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden