Limburg betreurt komst nieuwe mijn in Duitsland

De komst van de Duitse bruinkoolmijn Garzweiler II, even over de grens bij Roermond, is voor de provincie Limburg geen verrassing, maar niettemin een 'teleurstelling.' De deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen ging woensdag akkoord met de grootschalige bruinkoolwinning....

ANDRE LAMMERSE

Van onze correspondent

Andre Lammerse

MAASTRICHT

Plichtmatig zal Limburg haar zoveelste bezwaarschrift sturen aan de minister van milieu van Noordrijn-Westfalen en aan de Landtag, het parlement van de deelstaat. In april buigt de Landtag zich nog over het bruinkoolbesluit, maar de volksvertenwoordigers kunnen hooguit nog enkele wijzigingen aanbrengen.

De protestbrief is ondertekend door onder meer de water- en zuiveringsschappen en de Milieufederatie Limburg. Zij vrezen ernstige gevolgen voor de grondwatervoorraden in Midden-Limburg. Vooral het kwetsbare beekdalengebied Meinweg bij de Nederlands-Duitse grens zal zwaar te lijden krijgen van de bruinkoolwinning. Daarbij moeten honderden miljoenen kubieke meters grondwater worden weggepompt om de groeves droog te houden.

Voor Garzweiler II geldt dat daarbij de zogeheten Venlo-schollen worden aangetast, onderaards waterpakketten die van levensbelang zijn voor de Meinweg en ook voor het grensoverschrijdende natuurpark Swalm-Nette. Zonder de door Duitsland toegezegde infiltratiewerkzaamheden zijn de gebieden ten dode opgeschreven. Daarnaast voorzien de waterschappen ook problemen voor de drinkwatervoorziening in Midden-Limburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden