NieuwsUitzetting

Lili (12) en Howick (13) moeten Nederland verlaten

De Armeense kinderen Lili (12) en Howick (13) uit Amersfoort mogen worden uitgezet naar Armenië. De Raad van State oordeelde vrijdagochtend dat staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid de kinderen geen asielvergunning hoeft te verlenen. Ze moeten Nederland verlaten.

Defence for Children voert in Amersfoort actie tegen de uitzetting van Howick en Lili naar Armenië.Beeld ANP

De uitspraak volgt op een vonnis van de bestuursrechter in Utrecht eind juli, die stelde dat de asielaanvraag van de kinderen opnieuw moest worden beoordeeld. Er zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de voorwaarden voor hun uitzetting naar Armenië. Maar de Raad van State oordeelt nu dat staatssecretaris Harbers de kinderen terecht geen asielvergunning heeft verleend. Ze hoeven namelijk niet te vrezen voor vervolging of ‘ernstige schade door een onmenselijke behandeling door de autoriteiten in Armenië’, zo valt te lezen in een verklaring. 

‘De Armeense autoriteiten trekken zich het lot van de kinderen juist aan’, stelt de Raad van State. ‘De moeder heeft geen werk en geen passende huisvesting. Ze weigert hulp voor haar psychische problemen. Maar dit betekent niet dat de kinderen in Armenië in een mensonterende situatie terecht zullen komen.’ De Raad wijst erop dat de staatssecretaris afspraken heeft gemaakt met de Armeense autoriteiten en hulpverleningsinstellingen om ervoor te zorgen dat de kinderen bij aankomst in Armenië zullen worden opgevangen. Hij stelt daarvoor zelfs geld beschikbaar ‘als dat nodig is’. 

Lili en Howick zijn in Rusland geboren en wonen sinds 2008 in Nederland. In Armenië zijn ze nog nooit geweest. Hun moeder is in augustus vorig jaar na een slepende asielprocedure zonder haar kinderen uitgezet naar Armenië. Ze zaten toen een tijdje ondergedoken en verbleven later bij een gastgezin in hun woonplaats Amersfoort. 

De kinderen zouden eigenlijk al in mei worden uitgezet, maar hun advocaat startte een nieuwe procedure. De uitkomst daarvan mochten ze destijds wel in Nederland afwachten, maar de Raad van State heeft daar nu ook een streep door gezet.

Verbetering

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de asielaanvraag van de kinderen opnieuw moest worden beoordeeld omdat er onvoldoende rekening zou zijn gehouden met de voorwaarden voor hun terugkeer naar Armenië. Het woord terugkeer is hier onjuist en veranderd in uitzetting omdat de kinderen nog nooit in Armenië zijn geweest. 

Vijf vragen: Waarom kon een Armeens gezin negen jaar lang procederen?

Na negen jaar procederen is een Armeense moeder deze week uitgezet zonder haar kinderen. Hoe heeft deze asielaanvraag zo uit de hand kunnen lopen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden