Lijsttrekkers zijn duikende Rutte beu

Fysiek aanwezig is hij nog steeds niet, maar toch slaagde premier Rutte er woensdag met één snelle interventie in om uit te groeien tot het middelpunt van de verkiezingscampagne. Voorafgaand aan het eerste televisiedebat, waar hij niet kwam opdraven, strooide de VVD-leider met cadeautjes voor de kiezers. Tot grote ergenis van zijn politieke concurrenten, die spreken van goedkope campagneretoriek en loze beloften.

DEN HAAG - In de VVD-top zelf overheerst nog altijd de tevredenheid over de beslissing om Rutte pas op het allerlaatste moment - komende zondag in het tv-debat bij RTL4 - in het strijdperk te laten treden. Zijn schot voor de boeg van woensdagochtend wordt door insiders beschreven als 'een prachtige, welgemikte klap'.


Via De Telegraaf liet Rutte weten dat hij een lastenverlichting van 1.000 euro wil voor iedereen met een baan. Bovendien worden geplande bezuinigingen op de kinderopvang en op de aanleg van wegen wat hem betreft geschrapt. Dat is een breuk met zijn eigen kabinetsbeleid. Als argument voert Rutte aan dat in het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie veel lasten worden verzwaard. Daar wil hij iets tegenover stellen.


Zijn uitlatingen roepen vragen op. In het Lenteakkoord zijn wel degelijk maatregelen opgenomen om de lastenverzwaringen te compenseren. Het gaat daarbij vooral om de verhoging van de btw van 19 naar 21 procent. Dat levert de schatkist volgend jaar ruim 4 miljard euro op. Maar vanaf 2014 willen de vijf partijen van het akkoord die miljarden teruggeven aan belastingbetalers.


Rutte doet hetzelfde, maar het is de andere vier partijen niet duidelijk of de VVD daarbovenop nu nog meer wil doen. Daarom sneert D66-leider Pechtold 'Sinterklaas komt vroeg dit jaar' en vraagt CDA'er Buma zich af wie de rekening betaalt: 'In de zwaarste crisis sinds mensenheugenis belooft de premier iedereen duizend euro. De tijden van Koot en Bie herleven: 'Geen gezeik, iedereen rijk'.' PvdA-leider Samsom blijft zijn tegenstanders oproepen eerlijk te zijn: 'Nederland zit niet te wachten op loze verkiezingsbeloften.'


In het kamp van PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks neemt de ergernis toe over Rutte, SP-leider Roemer en PVV-leider Wilders, die wel campagne voeren via de media, maar elk debat nog tot zondag uit de weg gaan. In het NOS-debat besloten de aanwezigen er woensdagavond niet te veel woorden aan vuil te maken. Samsom liet wel weten dat hij de VVD-strategie niet kan volgen. 'Deze verkiezingen gaan over de vraag hoe we Nederland uit de crisis halen. Daar kun je niet vaak genoeg over vertellen.' Pechtold vond elk woord over Rutte, Roemer en Wilders te veel: 'Zullen we de tijd besteden met degenen die hun huiswerk wel op orde hebben?'


De lijstrekkers die wel meedebatteerden, maakten er soms een fel debat van, maar beklemtoonden ook dat ze na 12 september toch zullen moeten amenwerken. Samsom herhaalde dat hij met het CDA 'een mooie regering zou kunnen vormen'. GroenLinks-leider Sap wil 'heel graag' met PvdA en D66 'een progressief blok' vormen. Maar zij schuift ook graag aan in een kabinet onder leiding van SP-leider Roemer.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden