Commentaar

'Lijsttrekkers moeten niet de indruk wekken dat kleiner bezuinigingspakket haalbaar is'

De verkiezingsdebatten zouden niet moeten gaan over de vraag of, maar waarop er moet worden bezuinigd, schrijft Xander van Uffelen, chef economie van de Volkskrant.

Diederik Samsom en Jolande SapBeeld ANP

De bezuinigingen en het begrotingstekort zullen het politieke debat de komende jaren blijven beheersen, zo valt op te maken uit de nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Want ook na het enorme bezuinigingspakket van 12 miljard dat op stapel staat, zal de Nederlandse overheid nog een begrotingstekort kennen. Sterker nog, als Nederland rond 2017 zijn tekort volledig weggewerkt wil hebben, moet er misschien nog wel 20 tot 25 miljard extra worden omgebogen.

De belabberde staat van de overheidsfinanciën zijn het gevolg van de wereldwijde kredietcrisis en de aanhoudende Europese schuldencrisis. Nederland zit daardoor in een periode van zeven magere jaren die zeker nog tot 2017 aanhoudt. Nederland zal door de crisis de komende jaren nauwelijks groeien en ziet de werkloosheid verder oplopen. Alleen met bezuinigingen en lastenverhoging zijn de overheidsfinanciën in het gareel te krijgen.

Rigide
Het rapport van het CPB - wiens directeur Coen Teulings vaak heeft gewaarschuwd voor te rigide bezuinigen - leest daardoor als een aanbeveling tot bezuinigen. De vijf partijen van het Lenteakkoord kunnen ook tevreden kijken naar de doorrekening. Als alle voorgestelde maatregelen doorgang vinden - en dat is door de verkiezingen onzeker - voldoet Nederland keurig aan het begrotingstekort van 3 procent. De koopkracht krijgt bovendien op de middellange termijn geen extra knauw.

Maar bij de politieke partijen, zowel bij de Kunduzpartijen als bij de oppositie, zullen toch vooral de sombere vooruitzichten beklijven. De speelruimte om de komende jaren minder te bezuinigen, is beperkt. Pleiten voor uitstel van bezuinigingen, miskent daarmee de bezuinigingsopdracht die nadien op tafel ligt. De lijsttrekkers kunnen zich tijdens de verkiezingscampagne beter concentreren op de vraag op welke terreinen er bezuinigd moet worden, dan de indruk wekken dat een aanzienlijk kleiner bezuinigingspakket haalbaar is.

Xander van Uffelen is chef economie van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden