Lijsttrekkers eensgezind: islam geen bedreiging voor Nederland

Op de stelling 'Is de islam een bedreiging voor Nederland' zeiden de lijsttrekkers van CDA, PvdA, D66, GroenLinks en SP eensgezind nee. Ze kregen de stelling voorgelegd tijdens het RTL-debat.

Buma, Asscher, Klaver, Roemer en Pechtold, de deelnemers van het RTL-debat. Beeld anp
Buma, Asscher, Klaver, Roemer en Pechtold, de deelnemers van het RTL-debat.Beeld anp

In de discussie die volgde bleek de eensgezindheid minder groot. CDA-leider Buma had de rode knop ingedrukt, maar kwam in de uitleg van die keuze dicht in de buurt van het groen. 'Nederland wordt bedreigd door de radicale Islam', zei hij. Hij verweet zijn vier collega's dat die te weinig willen doen tegen dit gevaar. Het CDA stelt onder meer voor om het verheerlijken van geweld strafbaar te stellen, de boerka te verbieden en jihadisten die terugkeren meteen vast te zetten.

Roemer, Klaver, Pechtold en Asscher van SP, GroenLinks, D66 en PvdA openden de aanval op Buma. Volgens Pechtold suggereerde de CDA'er dat moslims ondergeschikt zijn aan christenen. Klaver van GroenLinks verweet Buma dat hij tweedeling veroorzaakt in de samenleving. Buma zei tegen Klaver, die hij uitdaagde voor een een-op-eendebat: 'We hebben alle moslims van goede wil nodig. Maar de moslimgemeenschap zelf moet wat minder stil zijn.' Waarop Klaver reageerde: 'Ik vraag u als christen ook niet afstand te nemen van slechte dingen die in het christendom gebeuren.'

Pechtold vroeg aan Buma of hij de islam gelijkwaardig acht aan andere religies. Buma's reactie: 'Wij zijn van oorsprong een christelijk land. Daar wil ik trots op kunnen zijn.' Hij zei erbij: 'We hebben alle moslims van goede wil nodig.' Vervolgens verweet Pechtold Buma dat hij al zijn principes had verloochend door in Rutte I met gedoogsteun van de PVV te regeren. 'Ach, doe niet zo gek', was de reactie van Buma.

Live RTL Debat: wat klopt er van wat politici beweren? Ons factcheck-team houdt een liveblog bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden