Lijstjesmeisjes

De bladeren vallen, dus komt elk zichzelf respecterend tijdschrift met een topzoveel. De vraag is hoe vereerd de winnaars moeten zijn met hun erepodium.

JEAN-PIERRE GEELEN

Het zal wel een van de vele wetten zijn van bladendokter Rob - '48 recepten met boerenkool' - van Vuure: vallen de bladeren, viert uw lijstjestijd. Elk zichzelf respecterend tijdschrift komt in de laatste maanden van het jaar met lollige overzichten en topzoveels.

De eerste categorie (de politicus van het jaar, de best geklede sportman van het jaar) is voorspelbaar en tegen de Kerst inmiddels knap vermoeiend. De laatste categorie is stukken vermakelijker.

In de allereerste plaats voor de makers, want medialijstjes zijn doorgaans gezelschapsspelletjes voor de redactie, waar de chaotische wereld wordt gerangschikt met een natte vinger waar bier en wijn van afdruipen. De carnavalisering van de media is feest voor de lezer.

Neem de Quote 500, waarmee het in Nederland zo'n beetje begon (naar analogie van het Amerikaanse Forbes). Toegegeven: een verdienstelijke poging van de Quotezakjes aan het Koningsplein om de top van de rijkdom een gezicht te geven. Dat de zakjapanners ter redactie zich door de jaren heen weleens een paar miljoen hebben verrekend, maakt niet uit: zo hou je de lijst levendig. Geen haan die ernaar kraait: het was maar een spelletje.

Omdat sommige zaken nu eenmaal vastliggen, kampte het blad met een probleempje: elk jaar dook dezelfde winnaar op. De Brenninkmeijertjes (C&A, toch voordeliger), met een geschat vermogen van 23 miljard euro. Zo word je als bladenmaker nooit rijk, vandaar dat het dit jaar anders moest: families belandden op een aparte lijst. Zodat we een nieuwe winnaar hebben: Charlene de Carvalho, dochter van wijlen bierbrouwer Freddy Heineken. Haar vermogen zou 5,4 miljard euro bedragen.

Leuk. Maar verder stelt mevrouw Carvalho niets voor. Geen enkele invloed, leert weer een ander lijstje: de 'Machtige vrouwen' van Opzij. Bij het feministisch maandblad hadden ze het eerder begrepen dan bij Quote: elk jaar heet een andere vrouw de machtigste van het land. Komt dat even goed uit. Het leidt alleen wel tot vreemde kronkels. In 2010 was de winnares nog koningin Beatrix (duh), die Agnes Jongerius verpletterend had verslagen. Maar het volgende jaar al was majesteit van haar troon verstoten: toen was Angelien Kemna van de Algemene Pensioen Groep de invloedrijkste, en dit jaar is het Renée Jones-Bos, secretaris-generaal op het ministerie van buitenlandse zaken.

Ook merkwaardig: de categorie 'Media' werd vorig jaar nog aangevoerd door Linda de Mol. Vanwege haar blad, een film, en: 'Ze steekt haar nek soms uit door bijvoorbeeld te schrijven dat ze lekker botox gebruikt, ongeacht wat anderen daarvan vinden.' Dit jaar werd ze ineens voorbijgestreefd door Nancy McKinstry, CEO van Wolters Kluwer. Dat is mevrouw al bijna tien jaar. Maar ja: nooit bij de presentatie van het jaarverslag haar coming-out beleefd als botoxbabe.

De vraag is hoe vereerd de winnaars moeten zijn met hun erepodium. Wie per onverhoopt in de Quote 500 belandt, investeert het best in een rasechte Mechelse herder en beveiligingsapparatuur, zo bleek onlangs.

De bijles uit de telkens wisselende posities van Opzij: wie dit jaar het machtigst is, weet zeker dat haar invloed volgend jaar verdampt zal zijn. Heb je je jaren bewezen in de harde grotemensenwereld, ga je ten onder aan de boterzachte beginselen van de tijdschriftmarkt.

Het is een dolle boel geworden daar: over een paar weken presenteert de Viva haar 'lijst der lijsten': de Viva 400 met 'succesvolle vrouwen', 'powered by Renault Twingo'. Stem en win een shopweekend naar Parijs! Een ander tegenoffensief is de 'Kleurrijke lijst', een initiatief van journaliste Raja Felgata voor 'meer vrouwen aan actualiteitentafels, meer kleur in beeld en een gemengde tocht naar de top'. Winnares werd politicologe Monique Samuel, maar waarvan precies bleef vaag.

Alle winnaars gefeliciteerd. Volgend jaar een nieuwe ronde, gegarandeerd nieuwe prijzen. De les voor machtige mannen, powervrouwen en lijstjesmeisjes: wie echt succesvol is, mijdt de lijstjes.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden