Lijst van zeer zwakke scholen op internet

Vanaf 1 mei is op internet in een oogopslag te zien welke de zwakste scholen van Nederland zijn. Vanaf dan publiceert de onderwijsinspectie de lijst van scholen die van haar het predikaat zeer zwak kregen....

Van onze verslaggever Robin Gerrits

‘We merken dat er behoefte is aan zo’n lijst’, zei inspecteur-generaal Kete Kervezee dinsdag tijdens de presentatie van een inspectieonderzoek naar zeer zwakke scholen. ‘Het past ook in een tijd van transparantie. We willen de zaken bij de naam noemen.’

Scholen worden als zeer zwak aangemerkt als de leerprestaties drie jaar achtereen te laag zijn, en ze bovendien onvoldoende scoren op twee van de drie kwalifcaties leerstofaanbod, onderwijsleerproces, en zorg en begeleiding. De scholen vallen dan onder intensief toezicht en krijgen minstens eenmaal per jaar bezoek van een inspecteur.

Overigens slinkt het aantal zeer zwakke scholen wel. In 2002 ging het om 4 procent van de basisscholen, inmiddels is dat gedaald tot 2 procent. Die scholen kampen wel met grotere problemen dan vier jaar geleden, zegt de inspectie.

Binnen de lijst van 63 zeer zwakke basisscholen vallen de 12 vrijescholen op. De laatste maken dus 20 procent uit van alle zeer zwakke scholen, terwijl maar 1 procent van alle basisscholen een vrijeschool is. Directeur Helmut van Renesse van de Vereniging van vrijescholen loopt niet weg voor het inspectieoordeel. ‘Maar voor een deel is het ook papieren kritiek.’ Veel docenten van vrijescholen hebben moeite alle vereiste handelingsplannen, leervorderingsprotocollen en dergelijke goed bij te houden.

De naam van de site: www.onderwijsinspectie.nl/watdoenwij/zzs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden