Lijst van recente rampen in Indonesië

Afgelopen jaar werd Indonesië geteisterd door meerdere rampen.

AP

1 januari 2007: Een Indonesisch vliegtuig stort in stormachtig weer neer. Het vliegtuig is nog niet gevonden.

29 december 2006: Een Indonesische veerboot met een kleine 640 mensen aan boord vergaat tijdens een zware storm in de Javazee. Zo'n vierhonderd mensen verdrinken of worden vermist. Er worden 191 overlevenden opgepikt - uit reddingboten, uit zee en van kusten die zij hebben weten te bereiken.

23 december 2006: Langdurige regenval leidt tot overstromingen in het noordwesten van Sumatra. Meer dan honderd mensen komen om en vierhonderdduizend raken hun huis kwijt.

17 juli 2006: Een aardbeving met een momentmagnitude van 7,7 veroorzaakt een tsunami voor de zuidkust van Java. Er vallen zeker zeshonderd doden.

19 juni 2006: In het zuiden van Sulawesi komen driehonderd mensen om door overstromingen en modderlawines, veroorzaakt door zware regen.

27 mei 2006: Een aardbeving met een momentmagnitude van 6,3 in Midden-Java kost aan zeker 5.800 mensen het leven. Er vallen 36 duizend gewonden.

mei 2006: Modderstromen, op gang gebracht door een ongeluk bij het boren naar gas op Java, bedekken meer dan vierhonderd hectare grond, waardoor zo'n tienduizend mensen hun huizen moeten verlaten.

4 januari 2006: Zeker tweehonderd mensen komen om als het dorp Cijeruk op Java wordt getroffen door een aardverschuiving.

4 september 2005: Een Indonesisch vliegtuig stort neer in een woonwijk van Medan op Sumatra, de op twee na grootste stad van Indonesië. Minstens 149 mensen komen om, van wie 47 op de grond.

28 maart 2005: Bij een aardbeving met een momentmagnitude van 8,7 voor de kust van Sumatra vallen op de eilanden Nias, Banyak en Simeulue meer dan negenhonderd doden en raken tienduizenden mensen dakloos.

26 december 2004: Een aardbeving met een momentmagnitude van 9,0 veroorzaakt op tweede kerstdag een tsunami die in Indonesië, met name in Atjeh op Sumatra, 126 duizend dodelijke slachtoffers maakt. In andere landen rond de Indische Oceaan vallen nog eens ongeveer honderdduizend doden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden