Lijst PVV blijft geheim tot ver na de verkiezingen

DEN HAAG - Wilders' politieke tegenstanders hebben er lang op moeten wachten maar vandaag is het zover: de PVV presenteert zijn lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Zo krijgen de PVV-kiezers dan toch nog te horen wie zij via de statenverkiezingen van 2 maart naar de Eerste kamer kunnen sturen. Al blijft het wel bij die ene naam. De rest van de lijst blijft geheim tot ver na de verkiezingen.

Van onze verslaggevers Marcel van Lieshout en Remco Meijer
PVV-leider Geert Wilders (L) praat met Vicky Maeijer (R) tijdens de presentatie van de PVV-kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders (L) praat met Vicky Maeijer (R) tijdens de presentatie van de PVV-kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland.Beeld anp

Met die late openbaarheid is de PVV de enige. Alle andere partijen hebben hun lijsten al ingeleverd. Het gaat om de kandidaten die op 23 mei door de nieuwgekozen leden van Provinciale Staten kunnen worden aangewezen om hun partij te gaan dienen in de Eerste Kamer. Tweede Kamerlid en PVV-campagneleider Louis Bontes zegt dat de lijst eind maart, begin april openbaar wordt.

Dat is niet strijdig met de Kieswet. Pas op 19 april moeten de partijen hun kandidatenlijsten bij de Kiesraad inleveren. Het is wel zeer opmerkelijk omdat nagenoeg alle partijen in de Tweede Kamer beklemtonen dat het op 2 maart bij de statenverkiezingen ook en vooral gaat om de samenstelling van de Eerste Kamer die door de nieuwe statenleden getrapt wordt gekozen.

Gedoogsteun

Voor het kabinet-Rutte, dat is geschraagd op gedoogsteun van de PVV, is het van het grootste belang dat er straks ook in de senaat op een meerderheid kan worden gerekend. VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei onlangs in de Volkskrant dat een 'onwerkbare situatie' ontstaat als het kabinet niet op een dergelijke meerderheid kan bogen.

Hoe hoog de partijen het belang van de nieuwe Eerste Kamer inschatten, blijkt ook uit het feit dat in de campagne voor de provinciale statenverkiezingen de lijsttrekkers voor de senaat zeer nadrukkelijk worden ingezet. Onder hen zijn de zwaargewichten Elco Brinkman (CDA), Loek Hermans (VVD) en Roger van Boxtel (D66). Zij zijn oud-politici met een landelijke naam.

Jammer

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen vindt het jammer dat de PVV geen kandidatenlijst prijs geeft. 'Je vraagt de kiezer blind een kruisje te zetten zonder te weten voor wie je tekent', aldus Ploumen. 'Het zal ongetwijfeld met de eerdere incidenten rond Kamerleden te maken hebben, maar de kiezer is de verliezer. Die tekent een blanco cheque.'
Volgens D66-senator Hans Engels, hoogleraar staatsrecht in Groningen, is er bij de PVV sprake van een 'bewuste strategie'.
Engels: 'Het heeft te maken met het minimaliseren van de eigen kwetsbaarheid. Alles draait om Wilders. Het is van een treurige consistentie.'

Onderzoek

Richting de PVV-achterban blijkt die fixatie op Wilders wel te werken. Onlangs bleek uit onderzoek dat een kwart van de PVV-stemmers denkt dat Geert Wilders minister is in het kabinet-Rutte. Van alle kiezers denkt eenzesde dat. De nieuwe PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer zal zondag meteen meedoen aan het verkiezingsdebat op Radio 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden