Lijmen

De Afghanen en vooral de Afghaanse bergen kennen we nu goed, dankzij Osama bin Laden. En we hebben dankzij de Amerikaanse invasie en de camera's van CNN een deel van die geheimzinnige Afghaanse grotten op de televisie gezien....

Kader Abdolah

De bergen, historische bergen die door de eeuwen heen met hun diepedonkere grotten een labyrint van verdediging boden aan de Afghanen.

Het zijn goddelijke grotten waarin ooit de oermens woonde. Veleduizenden jaren later toen de geschiedenis in beweging kwam, viel Alexanderde grote het Perzische rijk binnen. Hij vernielde en verbrandde alles.Gejaagd namen de Perzen hun kostbare spijkerschrift en zochten huntoevlucht in de donkere grotten aangezien Afghanistan altijd een deel vanhet rijk vormde. Een paar duizend jaar later, toen de mohammedanen met hunkoran en hun groene vlaggen het Perzische rijk binnenvielen, vernielden ookzij alles. Alle heilige vuurtempels werden met de grond gelijk gemaakt.In die tijd geloofden de Perzen in Zarathustra en was het vuur heilig, maarde mohammedanen doofden alle Perzische vuren. Een groep trouweZarathustra-geestelijken nam het oorspronkelijke heilige vuur en vluchttede donkere Afghaanse grotten in om het te redden. De mohammedanen bezettenhet hele rijk en het werd verboden om Perzisch te spreken. Tweehonderd jaarlang viel er een stilte in het land, niemand durfde op straat Perzisch tepraten.

Al bleven er een paar verborgen plekken in het rijk waar men de oudePerzische taal koesterde als het heilige vuur. In de grotten kon het zwaardvan de islam de taal niet bereiken.

Het Perzische alfabet werd gedwongen veranderd, maar dankzij de bergenbleef de oorspronkelijke taal bijna intact bewaard in Afghanistan. Veertieneeuwen na de invasie van de islam wordt nog altijd in dat deel vanAfghanistan het oude Perzisch gesproken. Hun taal klinkt zo oud, zovertrouwd en zo mooi als de pure klanken van de natuur.

De Afghanen, de Afghaanse bergen en het labyrint.

Eerst poogde Alexander de Grote tevergeefs de grotten binnen te dringen,daarna kwamen de Romeinen, de Grieken, de mohammedanen, Djengis Khan envele eeuwen later de Russische communisten. Toen kwam Amerika onder leidingvan Bush. En nu zijn bijna de Nederlanders aan de beurt.

Maar de grotten zijn altijd onbereikbaar gebleven voor de buitenlandsetroepen. Onbetreedbare plaatsen voor vreemdelingen.

Ik weet dat Nederland niet wil, maar het moet.

Een goede reis. Wees toch lief met de bergen en doe voorzichtig! Schietniet richting die geheimzinnige grotten. Maar stuur een signaal: 'We doenniets. We moesten komen, daarom zijn we hier. We zullen bruggen bouwen,kassen neerzetten, tomaten kweken, en een paar scholen,en een ziekenhuisvoor jullie bouwen. Wij zijn Hollanders, heel anders dan anders.'

Gelukkig is er plotseling iets nieuws uit de lucht komen vallen. Osamabin Laden heeft de Amerikanen een langdurig bestand aangeboden.

Sommigen vinden het een truc, anderen vinden het onzin, niets nieuws.Maar het is een zwak lichtje in het absolute donker. Terroristen zijnmensen van vlees en bloed. Zij hebben ook kinderen.

Nederland is meester in lijmen. De Nederlandse troepen moeten juist nunaar Afghanistan en zij zijn de enige geschikte mensen die op dit momenteen brug kunnen slaan.

Straks bivakkeren ze op een steenworp afstand van de grotten, op eensteenworp afstand van misschien wel Osama bin Laden. Dus schiet niet, maarverras de wereld met een meesterlijke zet. Gezegend nieuws. Een bestand.Laat de oude geest van de grotten je behoeden!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden