Lijkschouwer schort onderzoek naar dood Diana op

De lijkschouwer van de koninklijke familie, Michael Burgess, heeft dinsdag de behandeling van de zaak rond de dood van prinses Diana met twaalf tot vijftien maanden opgeschort...

Het is het eerste officiële Britse onderzoek sinds de dood van Diana. Later op dinsdag begint ook het onderzoek naar de dood van Diana's vriend Dodi al-Fayed.

Lijkschouwer Burgess liet weten dat er deze dag geen getuigen aan het woord zouden komen en vroeg het hoofd van Scotland Yard, Sir John Stevens, Diana's dood te onderzoeken. In afwachting van het resultaat van deze studie schortte Burgess de behandeling op.

Een Britse lijkschouwer vervult, anders dan in Nederland, een juridische taak. Hij beantwoordt in een eerste onderzoek de belangrijkste vragen rond een onnatuurlijke dood: wie is overleden, wanneer en waar gebeurde dat en wat veroorzaakte de dood? Wanneer hij constateert dat de omstandigheden verdacht zijn, kan hij een zaak doorverwijzen naar een hogere rechtbank.

Wanneer een Britse staatsburger in het buitenland overlijdt, moet een lijkschouwer altijd een onderzoek instellen. Burgess doet dat bij de dood van Diana en Dodi al-Fayed naar eigen zeggen pas nu, ruim zes jaar na het dodelijk ongeluk in Parijs, omdat eerst een Frans onderzoek moest worden zijn afgerond.

Uit het officiële Franse onderzoek was eerder gebleken dat de chauffeur dronken was en te hard reed toen hun auto in een tunnel op een pilaar botste, terwijl persfotografen het paar op de hielen zaten. Dodi's vader Mohammed al-Fayed, de eigenaar van warenhuis Harrods, blijft erbij dat de Britse geheime dienst achter hun dood zit. In oktober vroeg hij de Britse premier Tony Blair om een openbaar onderzoek.

Burgess heeft Diana's butler gevraagd een brief van de verongelukte prinses te overhandigen. Daarin schreef ze dat een belangrijk lid van de koninklijke familie haar dood beraamde. De Daily Mirror onthulde dinsdag wie Diana in de brief als haar moordenaar aanwees: haar echtgenoot Charles.

'Mijn echtgenoot beraamt een 'ongeluk' in mijn auto, remmen die weigeren en ernstig hoofdletsel... zodat de weg voor hem vrij is om te trouwen', schreef Diana volgens de boulevardkrant in de brief. Die zou ze tien maanden voor haar dood in een dichte envelop aan haar butler hebben gegeven voor het geval haar iets zou overkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.