Lijkkisten, kledingresten en botten in de modder

Wat gebeurt er met de resten van een overledene nadat de termijn is verlopen waarvoor grafrechten zijn betaald? Hans Holdorp kwam er zes jaar geleden toevallig achter.

Na het plaatsen van de gedenksteen op het graf van zijn vrouw, stuitte hij per toeval op een knekelput, in zijn eigen woorden ‘een macabere verzamelplaats waarin stoffelijke resten uit geruimde graven worden gedumpt’. Gewapend met een map vol expliciete foto’s voert Holdorp sindsdien actie tegen dit soort ‘massagraven’.

Met succes: al meerdere gemeenten, ook zijn eigen woonplaats Leusden, onderschreven een convenant om met respect om te gaan met resten van geruimde graven.

]]>

Maar dat is volgens Holdorp niet genoeg. ‘Bij grootschalige ruimingen, denk aan honderden graven tegelijk, worden menselijke resten met shovels geruimd en massaal in zo’n kuil gekiept.’

Fabeltjes
‘Fabeltjes’, reageert Albert van der Laan, secretaris van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Volgens hem houden Nederlandse begraafplaatsen zich aan de LOB-richtlijnen: lichamelijke resten worden met piëteit overgebracht naar een verzamelgraf; dit graf moet afgedekt zijn en niet toegankelijk voor bezoekers.

Dat dit niet altijd de praktijk is, blijkt uit beelden die Volkskrant TV maakte van een knekelput op begraafplaats de Beukenhof in Schiedam. Restanten van lijkkisten, kledingresten, botten en kunstgebitten liggen in de modder. De knekelput is niet afgedekt en bereikbaar via een wandelgebied naast de begraafplaats. Op het modderspoor van de begraafplaats naar de kuil liggen her en der menselijke resten.

Sprakeloos
‘Ik ben sprakeloos’, reageert Van der Laan. Verzekeraar Yarden, eigenaar van de Beukenhof, erkent dat er wat is misgegaan: ‘De situatie is inmiddels hersteld.’ Een incident? Holdorp: ‘Zelfs uit brochures van VROM blijkt dat knekelputten deel uitmaken van de standaard procedure bij ruimingen.’

Al in 2006 drong een meerderheid van de Tweede Kamer aan op een wijziging van de Wet op de Lijkbezorging over het respectvol ruimen van graven. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken laat weten te werken aan een aanvulling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden