Lijken van gelukzoekers gevonden in de Sahara

In de woestijn van Niger zijn de lijken gevonden van 92 migranten, meest vrouwen en kinderen. Ze waren gestrand toen de vrachtwagens waarmee ze de Sahara hoopten te doorkruisen pech kregen. Ze moeten zijn omgekomen van de dorst. De meeste slachtoffers lagen op enkele kilometers afstand van een waterbron.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Twee vrachtwagens met 113 mannen, vrouwen en kinderen uit Niger, die eind september op weg waren gegaan naar Algerije, kregen materiaalpech voordat ze het buurland hadden bereikt. Toen de eerste truck was gestrand, keerde de tweede terug, maar ook die ging kapot.

Het duurde weken voordat de autoriteiten van de tragedie hoorden en reddingswerkers bij de afgelegen plek des onheils waren aangekomen. Hun ontdekking was gruwelijk: stoffelijke overschotten die in vergaande staat van ontbinding verkeerden en door jakhalzen waren aangevreten, lagen in groepjes verspreid door de woestijn. De meeste bevonden zich enkele kilometers van een waterbron, die hun redding had kunnen zijn. 'Het was vreselijk. We vonden kinderen die tegen hun moeder waren aangekropen', zei een hulpverlener.

Een van de trucks ging kapot op 15 kilometer vanaf de waterbron. De omgekomen passagiers lagen verspreid in een straal van 20 kilometer rond de vrachtwagens. Niet alleen de waterbron, ook de Algerijnse grens lag binnen hun bereik, maar de meesten zijn de verkeerde kant opgelopen. Negentien migranten wisten Algerije te voet te bereiken, twee bereikten de bewoonde wereld in Niger.

De tragedie in de woestijn toont eens te meer hoe gevaarlijk illegale migratie is. Eerder deze maand verdronken zeker 365 migranten toen een boot omsloeg bij het Italiaanse eiland Lampedusa. Niger ligt aan een belangrijke migratieroute tussen Afrika ten zuiden van de Sahara en Europa. Vooral Afrikaanse mannen gebruiken de route om vanuit Noord-Afrika de Middellandse Zee over te steken en in Europa werk te zoeken.

Het is niet duidelijk waarom zich zoveel kinderen (52) en vrouwen (33) onder de slachtoffers bevinden. Tussen de bezittingen van de passagiers werden korans en schrijfplanken gevonden. Daaruit kan worden afgeleid dat de kinderen leerlingen waren van een koranschool. Een hulpverlener dacht dat ze naar Algerije werden gebracht om daar te werken of te bedelen.

Veel inwoners van Niger, een van de minst ontwikkelde landen ter wereld, proberen de armoede te ontvluchten. Sommigen werken in Libië en Algerije. De mensensmokkelaars die migranten met trucks door de woestijn van Niger vervoeren, trekken ook werkzoekenden uit andere West-Afrikaanse landen aan. In Europa zijn dit jaar meer dan 32 duizend migranten uit Afrika aangekomen. De route via de Canarische Eilanden is grotendeels afgesloten door de Spaanse autoriteiten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden