Lijken liggen in straten van Abidjan

VAN ONZE VERSLAGGEVER SELAY MARIUS KOUASSI

ABIDJAN - Lijken liggen al dagen op de marktplaatsen van Williamsville en Adjamé in de Ivoriaanse stad Abidjan. Ze zijn in verregaande staat van ontbinding, de geur is zo sterk dat zelfs enkele zwerfhonden ervan weglopen. In Abidjan is het oorlog, er zijn nu geen begrafenisondernemers om de lichamen weg te halen.

Sinds de aanhangers van Allasane Ouattara, die door de internationale gemeenschap wordt gezien als nieuwe president van Ivoorkust, donderdag Abidjan binnentrokken, wordt er hevig gevochten in de grootste en belangrijkste stad van het land. Overal zijn explosies en geweerschoten te horen.

Vrijdag namen de Republikeinse Krachten van Ivoorkust (FRCI), die achter Ouattara staan, de gebouwen van de staatstelevisie RTI in. 'RTI is ingenomen, ze is uit de ether', liet een woordvoerder van Ouattara triomfantelijk weten.

Daarna vielen Ouattara's troepen de residentie aan van aartsrivaal en zittend president Laurent Gbagbo, die zijn verkiezingsnederlaag niet wil erkennen. Er werd ook gevochten bij het presidentieel paleis.

Een paar dagen geleden reden nog talrijke taxi's door de straten van Abidjan. Souleymane Bakayoko, een taxichauffeur, zei zenuwachtig te zijn. Maar hij zag geen andere oplossing dan te blijven rijden. 'Ik heb een gezin van acht, ik heb het geld nodig. Als ik niet meer kan rijden, ga ik waarschijnlijk dood.'

Nu heeft Souleymane zich, net als iedereen, verschanst in zijn eigen huis. Bijna niemand durft zich nog te vertonen in de straten, waar Ouattara's aanhangers en Gbagbo's veiligheidstroepen en 'Jonge Patriotten' elkaar bevechten. Boven Abidjan vliegen twee witte aanvalshelikopters van de Verenigde Naties, maar ze komen niet tussenbeide.

Uit de weelderige buitenwijk Deux Plateau komen berichten over massale plunderingen. Franse militairen hebben honderden buitenlanders onderdak gegeven op hun legerbasis, nadat die door plunderaars waren bedreigd. De Fransen hebben ook de luchthaven van Abidjan in handen.

Gbagbo is aan de verliezende hand. Maar hij lijkt zich niet snel te zullen overgeven. Maar steeds meer van zijn medestanders lopen over, en zijn leger is ernstig verzwakt. Zo is generaal Philippe Mangou, de chef-staf van Gbagbo, met zijn familie naar de Zuid-Afrikaanse ambassade gevlucht. Andere generaals vechten nu aan Ouattara's zijde. En de Afrikaanse Unie heeft Gbagbo gevraagd om onmiddellijk af te treden.

'Gbagbo's soldaten deserteren omdat ze het beu zijn voor een verloren zaak te vechten', zegt onderzoeker en socioloog Silue Oumar in Abidjan. Bovendien zijn de internationale sancties en het verbod op de export van cacao een grote tegenvaller voor Gbagbo. Zijn inkomsten zijn stilgevallen, en kan hij niet meer al zijn troepen betalen.

'Gbagbo vecht een verloren strijd', zegt Timothée Djou, een geschiedenisdocent op een middelbare school. Hij verwijst naar Laurent Kabila en Joseph Mobutu, de voormalige presidenten van Congo. Kabila wist Mobutu's regime omver te werpen toen zijn troepen samenkwamen in de hoofdstad Kinshasa. 'Hetzelfde scenario doet zich op dit moment in ons land voor', zegt Djou. 'Het einde is nabij.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden