Lijken 53 mannen gevonden bij sjiitisch Iraaks dorp

In een dorp ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn woensdag de lichamen van 53 mannen gevonden, de meesten van hen geblinddoekt en geboeid. De vondst voedt de zorgen in Irak over het opnieuw oplaaien van het sektarisch geweld, op een schaal zoals in de jaren 2006/2007.

APREUTERS en AFP

BAGDAD - Volgens de politie en de lokale autoriteiten waren de mannen tussen de 25 en 40 jaar oud. Ze waren doodgeschoten op een wijze die aan executies deed denken. De meeste lichamen hadden kogelwonden in hoofd en/of borst. Het leek erop dat de mannen een paar dagen eerder waren gedood en vervolgens op de afgelegen plek gedumpt.

Wie de slachtoffers zijn, was gisteren volgens de politie nog niet duidelijk. De lichamen werden aangetroffen in het voornamelijk door sjiieten bewoonde dorp Khamissiya, nabij de stad Hilla, die 95 kilometer ten zuiden van Bagdad ligt. Het gebied ten zuiden van Hilla is grotendeels sjiitisch, maar ten noorden van de stad ligt een gordel van soennitische steden.

De vondst van de lijken roept herinneringen op aan de bloedigste episode van de burgeroorlog in Irak. Soennieten en sjiieten slachtten elkaar toen met grote regelmaat af; slachtoffers werden veelal gedumpt langs de weg of in greppels.

De opmars van het extremistische ISIS de afgelopen weken in het noordwesten van het land heeft de verhoudingen tussen de drie bevolkingsgroepen in Irak - sjiieten, soennieten en Koerden - aanmerkelijk verslechterd.

De sjiitische premier Nouri al-Maliki heeft woensdag uitgehaald naar de Koerden, die een autonome regio hebben in het noorden van het land. Volgens hem krijgen extremistische soennieten onderdak in Erbil, de hoofdstad van de Koerdische regio. 'We kunnen niet zwijgen over Erbil, dat een uitvalsbasis wordt van ISIS, Baath en Al Qaida', zei hij in zijn wekelijkse televisiepraatje.

Baath is de partij van de vroegere Iraakse dictator Saddam Hussein. Restanten van de Baath-partij werken in Noord-Irak samen met ISIS. Zij zijn verenigd in hun afkeer van de door sjiieten gedomineerde regering in Bagdad.

Al-Maliki zei ook dat 'alles dat op de grond veranderd is, weer hersteld moet worden'. Dit is een duidelijke verwijzing naar het gebied dat Koerdische troepen (peshmerga's) de afgelopen weken hebben veroverd, in het bijzonder de oliestad Kirkuk. Die namen zij in om te voorkomen dat ISIS ook daar aan de macht zou komen.

De Koerden en de regering in Bagdad hebben reeds lang een territoriaal geschil over Kirkuk, dat door de Koerden wordt geclaimd. In de Iraakse grondwet is vastgelegd dat over de status van Kirkuk een referendum moet plaatsvinden. De Koerdische president Masoud Barzani besloot vorige week dat dit referendum spoedig moet worden uitgeschreven.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden