Lijk Britse wapenexpert David Kelly gevonden

De Britse politie heeft gisteren het lijk gevonden van de wapenexpert David Kelly. Hij werd er door de regering van verdacht de BBC te hebben verteld dat het dossier over massavernietigingswapens in Irak was aangedikt....

Van onze correspondent Peter de Waard

Met Kelly's dood is het al weken durende conflict tussen de regering en de BBC veranderd in een tragedie. Een onafhankelijk gerechtelijk onderzoek naar de informatie over massavernietigingswapens in Irak, lijkt onafwendbaar geworden. Tot nu toe heeft premier Blair een dergelijk onderzoek afgewezen, maar gisteren liet een regeringswoordvoerder weten dat een onderzoek zal worden ingesteld naar de dood van Kelly.

Zijn lijk werd gisteren gevonden in een bos, bijna acht kilometer van zijn woonhuis in Oxfordshire. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Vandaag zal de autopsie worden uitgevoerd. De 59-jarige Kelly werd donderdagavond als vermist opgegeven, nadat hij 's middags tegen zijn vrouw had gezegd een wandeling te gaan maken.

Kelly - een voormalig wapeninspecteur en hoge functionaris van het ministerie van Defensie - was informant van BBC-radiojournalist Andrew Gilligan. Deze journalist had op grond van een anonieme bron gezegd dat het dossier van de inlichtingendiensten over massavernietigingswapens was aangedikt door Downing Street. Zo zou onder meer de zinsnede dat Saddam Hussein 'binnen 45 minuten' na een aanval chemische en biologische wapens zou kunnen inzetten er onder druk van Blairs perschef Alastair Campbell aan zijn toegevoegd.

Campbell beschuldigde daarop de BBC van leugens en eiste excuses. Het leidde tot een crisis binnen de staatsomroep. Afgelopen zondag wees het bestuur van de BBC deze eis af en schaarde het zich achter de eigen journalist.

Hoewel Kelly erkende met Gilligan te hebben geluncht, ontkende hij de bron van dit verhaal te zijn. Ook de BBC ontkende de informatie van Kelly te hebben gehad.

De regering zei er echter '99 procent zeker van te zijn dat Kelly de bron was'. Het ministerie van Defensie gaf hem een berisping, omdat hij zonder toestemming met de BBC had gesproken. Premier Blair riep de BBC afgelopen woensdag op alsnog de bron te onthullen.

Een commissie van het Lagerhuis zei deze week het 'zeer onwaarschijnlijk' te achten dat Kelly de belangrijkste bron was van de BBC. Commissieleden zeiden dat de regering Kelly onheus had behandeld en uitten het vermoeden dat Kelly als 'zondebok' naar voren was geschoven om hoge functionarissen te ontzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden