Lijfwachten van beide Cambodjaanse co-premiers staan elkaar naar het leven; Dode bij vuurgevecht in hoofdstad Cambodja

In de Cambodjaanse hoofdstad, Phnom Penh, is dinsdagavond een heftig vuurgevecht uitgebroken. Volgens diplomaten ging de strijd tussen de lijfwachten van eerste co-premier Ranariddh en tweede co-premier Hun Sen....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

PHNOM PENH

Een honderdtal met machinegeweren bewapende politieagenten omsingelde de woning van co-premier Ranariddh. De politie is overwegend trouw aan co-premier Hun Sen. Een mortiergranaat ontplofte in de voortuin van de Amerikaanse ambassadeur.

De rivaliteit tussen beide regeringsleiders is de laatste maanden hoog opgelopen. Ranariddh en Hun Sen proberen hun positie te versterken met het oog op de naderende parlementsverkiezingen. Daartoe zoeken zij zich bondgenoten, vooral onder de Rode Khmers die de laatste tijd bij duizenden de wapens hebben neergelegd.

Deze massale uittocht getuigt van verdeeldheid onder de Rode Khmers. Hun clandestiene zender meldde dinsdag (na een etherstilte van vier dagen) dat hun oude leider Pol Pot zich schuldig heeft gemaakt aan verraad. 'Van de 9 tot 14 juni is er verraad gepleegd door Pol Pot. Maar de eensgezindheidstroepen hebben dit probleem geruisloos opgelost', aldus de verzetszender. Waarnemers gissen naar de aard van de 'geruisloze' oplossing.

In het radiobericht werd niet uitgelegd aan welk verraad Pol Pot zich schuldig heeft gemaakt. Maar volgens co-premier Ranariddh heeft de Rode-Khmerleider in die periode zijn voormalige minister van Defensie Son Sen vermoord, samen met diens vrouw (een voormalige minister van Cultuur van de Rode Khmers) en negen van hun kinderen en kleinkinderen. Vervolgens zou Pol Pot op de vlucht zijn geslagen voor minstens duizend Rode-Khmerstrijders die de strijd moe zijn en een regeling willen treffen met de regering. Op zijn vlucht zou Pol Pot de formele leider van de Rode Khmers, Khieu Samphan, en enkele andere gijzelaars met zich meevoeren.

Ranariddh onthulde maandag dat hij drie weken geleden met Khieu Samphan over een vredesregeling had gesproken. Son Sen zou zijn vermoord omdat hij op eigen houtje in overleg was getreden met de andere Cambodjaanse regeringspartij, de CPP van co-premier Hun Sen.

Het overlopen van Rode Khmers begon in augustus, toen Pol Pots zwager en vroegere vice-premier Ieng Sary als eerste een regeling trof met de regering. Hij blijft de baas over het gebied rond Phnom Malai dat zijn troepen in handen hadden en heeft gratie gekregen voor zijn rol in het schrikbewind dat de Rode Khmers van 1975 tot 1979 hebben uitgeoefend in Cambodja.

De Rode-Khmerzender betuigde dinsdag steun aan de politieke formatie die wordt aangevoerd door eerste co-premier Norodom Ranariddh. Voor tweede co-premier Hun Sen had de clandestiene radio echter geen goed woord over. De Rode Khmers werden opgewekt de strijd voort te zetten tegen deze 'lakei van Vietnam'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden