Lijfwachten in Spanje voeren actie om overuren

Een stiptheidsactie van lijfwachten. Na een algemene staking en allerhande protestmarsen van onder anderen politiemensen en brandweerlieden geeft een onverwachte groep uiting aan haar onvrede over het sociale klimaat in Spanje....

Met hun gezichten verborgen achter bivakmutsen, sjaals en zonnebrillen trokken de 250 lijfwachten naar het hoofdkantoor van hun bedrijf Seguriber in Getxo, een voorstadje van Bilbao, om demonstratief hun wapens in te leveren. Een vergeefse actie, want de bedrijfsleiding stuurde ze door naar de Guardia Civil, die eveneens weigerde de pistolen en revolvers in bewaring te nemen.

De opstandige lijfwachten weigeren nog langer overuren te maken. In hun contract staat dat zij 164 uur per maand moeten werken, maar de meesten werken het dubbele. Officieel zijn de 250 niet in staking. Zij stellen dat zij hun contractuele uren al hebben gedraaid en daarom de rest van de maand rusten.

De Baskische regering en de centrale overheid in Madrid hebben het tekort razendsnel moeten opvullen met politiepersoneel en werknemers van andere veiligheidsdiensten. Niettemin konden sommigen van de 140 burgers die hun schaduw kwijtraakten enkele dagen de deur niet uit of moesten dit doen zonder bescherming.

In Baskenland hebben naar schatting vierduizend personen een permanente lijfwacht, omdat zij mogelijke slachtoffers van een terroristische aanslag kunnen zijn. Tot de risicogroep behoren zakenlieden, rechters, journalisten en politici. De ETA heeft het de laatste jaren vooral gemunt op gemeenteraadsleden. De Partido Popular van premier Aznar en de socialistische partij hebben al hun raadsleden in Baskenland gedwongen een lijfwacht te accepteren op straffe van royement. Een deel van de kosten van de bescherming wordt door de partijen zelf betaald.

Enkele weken geleden kondigde een groep lijfwachten in de deelstaat Navarra een staking af, die echter door de overheid werd verboden. De actievoerders eisen een fatsoenlijk salaris dat in verhouding staat tot het risico dat zij dagelijks lopen. Het gemiddelde salaris ligt beneden de duizend euro in de maand. Bovendien willen zij dat de beveiligingsbedrijven voldoende personeel aantrekken om een achturige werkdag mogelijk te maken.

De actievoerende lijfwachten hebben hun bedrijf aangeklaagd wegens het systematisch schenden van hun contracten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden