Lijdt u aan religiestress? Doe nu de religiestresstest

Veel Kamerleden lijden aan 'religiestress', waardoor elke uiting van geloof in het publieke domein als iets verdachts wordt gezien. Dat zegt ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers. Een religiestresstest moet uitkomst bieden. Door grote drukte is de site www.religiestresstest.nl tijdelijk slecht bereikbaar.

Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) stemde in 2011 tegen het aanpakken van de weigerambtenaar, nu is ze voor. Beeld ANP
Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) stemde in 2011 tegen het aanpakken van de weigerambtenaar, nu is ze voor.Beeld ANP

De verbanning van de weigerambtenaar, de opmars van de koopzondag en - sinds vorige week - het voornemen van staatssecretaris Dekker om de subsidies van de kleine levensbeschouwelijke omroepen te schrappen. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers zijn het allemaal tekenen dat religieuze uitingen geweerd worden uit het publieke domein.

'Dekker verdedigde zijn bezuiniging op de religieuze omroepen door te zeggen dat religie achter de voordeur hoort. Maar dat kan helemaal niet. Je geloof hou je niet thuis. Daar zijn we in Nederland altijd heel tolerant in geweest', aldus Segers. De oorzaak: religiestress. Door onwetendheid of een doorgeslagen secularisatiedrang kunnen seculiere politici niet meer met religieuze uitingen omgaan, meent Segers.

Het kamerlid vindt medestanders in de bedenkers van de vandaag
gelanceerde en door de ChristenUnie omarmde religiestresswijzer (Door grote drukte is de site momenteek slecht bereikbaar). Dat is een online test bedoeld om 'seculiere Nederlanders te tonen hoe allergisch ze zijn voor religie', aldus cultuurtheoloog Frank Bosman, een van de initiatiefnemers. Deelnemers aan de test moeten bijvoorbeeld antwoord geven op de vraag hoe ze reageren op vrouwen met hoofddoekjes op straat of of ze met een weigerambtenaar in gesprek zouden willen gaan.

Volgens Bosman is het bedoeld als ludieke actie, maar wel met een serieuze ondertoon. 'De scheiding tussen kerk en staat betekent niet dat de staat religie niet mag ondersteunen, maar dat gelovigen geen last behoren te hebben van de staat. Maar nu gebeurt het tegenovergestelde: we krijgen een liberaal-seculiere ideologie door de strot geduwd.'

Seculiere opmars
Volgens Bosman zijn er politici binnen VVD, PvdA en D66 die geloven dat religieuze publieke initiatieven moeten worden uitgebannen in het kader van de vooruitgang. 'Er lijkt steeds minder begrip voor religieuze uitingen. Het lijkt wel of religie een beentje moet worden gelicht. Maar dit is toch ook mijn kabinet?'

Ook Segers ziet een opmars van de liberaal-seculiere agenda, nu het CDA niet meer in de regering zit en de SGP geen gedoogrol meer vervult zoals tijdens het kabinet Rutte I. Zo liet het kabinet vorige week weten dat het af wil van de verplichting voor gemeenten om het vervoer te betalen voor leerlingen die naar een religieuze school willen. Een kleine maatregel, maar wel een die pijn doet bij Segers. 'Ik vind zo'n besluit bizar en onnodig. Waarom is er geen enkele consideratie meer met de christelijke minderheid? Dan laat een kabinet pas zijn ware kracht zien; als het ook overtuigingen van de minderheid respecteert.'

De voor het Woord van het Jaar 2012 genomineerde term religiestress betekent volgens Van Dale 'het geheel van religieuze spanningen die kunnen optreden in een moderne, seculiere samenleving als die wordt geconfronteerd met traditionele godsdienstuitingen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden