Lijdt Merkel aan moeder Teresa-syndroom?

In De andere kant wordt wekelijks een actuele kwestie ondersteboven gehouden of binnenstebuiten gekeerd. Deze week: politici laten zich net als iedereen in zekere mate leiden door persoonlijke drijfveren.

Beeld Carolyn Ridsdale

'Mutti' Merkel lijdt aan het moeder Teresa-syndroom. Haar ruimhartige asielbeleid komt doordat 'zij een leven lang een dochter van een theoloog was en nooit de biologische moeder van kinderen is geworden'. Je hoeft 'geen psycholoog van de koude grond' te zijn om te vermoeden 'dat met die basisfeiten van haar biografie levenshoudingen en levensbeschouwingen samenhangen'.

De verontwaardiging is groot nadat Leon de Winter dit woensdag heeft geschreven in zijn Telegraaf-column. 'Angela Merkel had de kinderloze moeder van Leon de Winter moeten zijn', reageert een twitteraar. Duitsland-correspondent van de Volkskrant Sterre Lindhout houdt het op 'de zoveelste proeve van verwardheid van Leon de Winter'. Schrijver Barry Smit: 'Leon de Winter: wat er gebeurt als de patiënt op de stoel van de psychiater gaat zitten'.

Maar zijn persoonlijke drijfveren in de politiek niet gewoon belangrijk?

De ene kant

Leon de Winter krijgt kritiek omdat hij schrijft dat Angela Merkels kinderloosheid haar aanzet tot een warme ontvangst van vluchtelingen.

André Krouwel, politicoloog aan de VU en onderzoeker naar psychologische drijfveren in de politiek

'Fantastische column, helemaal in de roos. Psychologische drijfveren, diepste gevoelens en intrinsieke motivaties zijn heel relevant voor politieke keuzes en gedrag. Dat zie je bij kiezers - mensen die bang zijn of vinden dat ze recht hebben op meer dan ze toekomt stemmen PVV, SP of 50Plus -, maar ook bij politici. Het zijn net mensen; ze worden gedreven door emoties. Er bestaat zelfs onderzoek op hormonaal niveau dat aantoont dat ook biologische factoren effect hebben op politiek handelen.

'Het is de vrijheid van de columnist om een verband te suggereren, maar dat wil nog niet zeggen dat haar kinderloosheid voor Merkel inderdaad een drijfveer is om vluchtelingen toe te laten. Maar als ik morgen wat tests met haar kan doorlopen, is het mogelijk dat dit wordt vastgesteld. Het zou niet voor het eerst zijn dat wordt bewezen dat een gebrek in een deel van iemands leven invloed heeft op een ander deel ervan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden