Column

Lijdt het CBS aan een Griekse ziekte?

Als Thomas Dekker niet de waarheid vertelt, maar ook zijn verhaal over orgieën en bacchanalen niet bewust heeft verzonnen - om via een bestseller alsnog klinkende munt uit zijn wielercarrière te slaan - zou hij weleens in een parallel universum kunnen leven.

Het CBS is een toonbeeld van degelijkheid.Beeld anp

Hij is in goed gezelschap. De meerderheid van het volk leeft door misinformatie en GeenStijl-karikaturen in een alternatieve wereld.

Dat een kandidaat-Kamerlid van 50Plus twijfel zaait over de sterftetabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is amper 'pagina 2-nieuws'. Zo twijfelt de meerderheid van het volk aan de economische data. Al tien kwartalen bombarderen de Haagse statistici het volk met cijfers die uitwijzen dat de economische groei aantrekt, de werkloosheid daalt, de huizenprijzen records breken en het besteedbare inkomen stijgt. Minister Kamp van Economische Zaken heeft zich al zo vaak op de borst geroffeld dat hij op Bokito begint te lijken.

Alleen zegt de overgrote meerderheid van de Nederlanders daar niets van te merken. Die is net zo ontevreden als de grote meerderheid van de Britten die uit de EU willen en van de Amerikanen die een mafketel in het Witte Huis hebben gekozen. Volgens de huidige peilingen houdt de coalitie 36 zetels over - hetgeen betekent dat slechts een kwart van de Nederlanders vindt dat het beter gaan dan in 2012, toen voor Rutte en Samsom werd gekozen. Driekwart is gevlucht naar Wilders, Jan Roos, Henk Krol, Thierry Baudet, Sylvana Simons en Jesse Klaver.

Het is een charmante linkse gedachte dat alle groei, banen, huizenprijsstijging en inkomenstoename bij de rijkste 25 procent van de natie terecht zijn gekomen. Alle extra verkochte spijkerbroeken en laptops zijn dan daarnaartoe gegaan, terwijl driekwart in versleten jeans uit 2012 loopt of via Windows XP surft.

Zo'n groeiende inkomensongelijkheid komt echter niet naar voren uit de cijfers van het CBS. 'De netto-inkomensverschillen tussen Nederlandse huishoudens zijn sinds 2001 klein en vrijwel stabiel', zo blijkt.

Of het CBS krijgt de verkeerde data aangeleverd, of het zit zelf in het complot, of de meerderheid van het volk leeft in dat parallelle universum. Dat statistici in opdracht van de overheid de boel flessen is geen geheim. Griekenland wist zo met hand- en spandiensten van Goldman Sachs een plekje te veroveren in de euro-elite. De Chinezen manipuleren al sinds de Lange Mars statistieken om 1,3 miljard mensen onder de duim te houden.

Maar het CBS is een toonbeeld van degelijkheid. Het bureau is zelfs deels in Heerlen gevestigd om de invloed van de Haagse lobby te verkleinen. Als het CBS niet meer wordt vertrouwd - het CPB en andere Haagse lobbyclubs worden vaak al met een korreltje zout genomen - moeten Trump en Poetin dit land maar verdelen. Een volk dat zich online een rad voor ogen laat draaien verdient geen eigen land.

Het betreft hier dezelfde naïviteit als die van een volk dat wielrennen een faire sport vindt.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden