Lijden 1 miljoen Nederlanders aan depressie?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: maar liefst 1 miljoen Nederlanders lijden wel eens aan depressie.

null Beeld anp
Beeld anp

Daar zijn ze weer. Uw wekelijkse portie cijfertjes over de staat van ons land, vriendelijk bezorgd door het vertrouwde Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Werkloosheidscijfers, huizenmarktgetallen of pensioenleeftijden: het komt allemaal voorbij. Daar weet het CBS steeds meer soorten cijfers naast te serveren. Neem afgelopen week: maar liefst 1 miljoen Nederlanders lijdt wel eens aan depressie, peilde het CBS. Dat getal werd snel overgenomen door onder meer NU.nl, de NOS, Trouw, Het Parool en de Telegraaf.

Jemig, één miljoen mensen met depressie. Dit is zonder twijfel het hoogste aantal Nederlandse depressiegevallen dat ooit in Nederland is gemeld. Dus hoe steekt het cijfer nou werkelijk in elkaar?

De peiling van het CBS is gebaseerd op de Gezondheidsenquête, een vragenlijst die ze jaarlijks afnemen onder 15 duizend mensen van 12 jaar en ouder. Of mensen aan depressie leden onderzocht het bureau met één vraag: 'Wilt u van de volgende langdurige ziekten en aandoeningen aangeven of u die heeft of in de afgelopen 12 maanden heeft gehad?' En dan valt er dus depressie aan te kruisen. 8 procent van de ondervraagden deed dat, wat doorgerekend inderdaad op ruim 1 miljoen mensen neerkomt.

Weinig subtiele benadering

Ho even. Die vraag meet alleen hoeveel mensen zelf denken dat ze depressief zijn; niet of dat daadwerkelijk zo is. Daarvoor bestaan overigens wel speciale enquêtes. Het Trimbos-instituut, gespecialiseerd in onderzoek naar geestelijke gezondheid, gebruikt ze. En zo registreert het instituut dat 5 procent van de bevolking het afgelopen jaar aan depressie leed, wat neerkomt op iets van 500 tot 700 duizend Nederlanders. Veel minder dus dan wat het CBS zegt.

Bovendien durft Trimbos alléén met zekerheid uitspraken te doen over depressie bij mensen van 18 jaar en ouder, omdat de aandoening bij pubers veel moeilijker te meten valt. Dat het CBS met hun enquête desondanks toch iets wil zeggen over depressie bij twaalf- tot achttienjarigen, getuigt van een weinig subtiele benadering van een toch al gevoelig onderwerp.

Oordeel

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden