Column

Ligt nu ook het broodje aap onder vuur?

JP kijkt verder

Feiten en verhalen in de 'War on Christmas': ligt nu ook het broodje aap onder vuur?

Feeststollen in een filiaal van Albert Heijn. Beeld anp

'2016 wordt het jaar van de waarheid. Of de leugen. Wat u wilt.' Het was de slotzin van mijn eerste stukje dit jaar op deze plek (kan ook enkele pagina's verderop zijn geweest). Het kon de beginzin van dit stukje zijn, mijn laatste van dit jaar.

Het hangt in de lucht en het zingt rond: Post-truth. Woord van het jaar (in Engeland), begin van een nieuw tijdperk. De Gamma-jaren: een beetje doe-het-zelver knutselt zijn eigen waarheid in elkaar.

Mij intrigeert het mateloos, die zelfverkozen positie in het schemergebied tussen feit en fictie. Wie weet zeker dat hij louter in waarheid leeft? Wie construeert geen eigen verhaal van zijn leven? Niets mis mee, denk ik. Zonder verhaal heb je niets aan feiten. Gevaarlijk wordt het pas waar de schemer overgaat in het donker. Je ziet geen hand meer voor ogen, je stapt in een valkuil of je ziet spoken.

Een fraaie illustratie van de collectieve worsteling met de werkelijkheid zien we deze dagen voor Kerst. Ze pakken ons onze Kerst af. Wie het geloven wil, vindt zijn munitie bij de NPO. Het traditionele spotje 'Kerst vier je samen' was vervangen door 'December vier je samen'. Na de broodnodige #ophef toonde de NPO al snel het vertrouwde filmpje. Dat beide spotjes al lang klaarlagen, doet er niet meer toe.

In de schermutselingen lag ook Albert Heijn onder vuur, wegens 'laffe zelfislamisering': de vertrouwde kerststol ligt nu in de vakken als 'feeststol'.

Cabaretier Micha Wertheim twitterde met scherp oog een fotootje van een paar pakken melk: 'Ja hoor, kerstmelk heet bij de Lidl tegenwoordig 'Magere Melk'. Belachelijk. #zepakkenkerstaf.'

In de War on Christmas, zoals Hassan Bahara dat donderdag omschreef, gooide De Telegraaf lustig olie op het vreugdevuur. Onder het kopje 'Zelfcensuur' werd de 'kerstkramp' paginagroot uitgemeten. Het kerstmaal op scholen zou nu 'eindejaarsmaaltijd' of 'winterdiner' heten. De Primera wenst u 'Fijne wensdagen'. De krant had zelfs een filosoof bereid gevonden dit 'oplaaiende' fenomeen te wijten aan 'de oprukkende politieke correctheid'.

Mag het broodje aap eigenlijk nog?

Met heldenmoed begaf ik mij gisteren in de oorlogszone van Albert Heijn. Aan de rand van een pad lagen de bermbommen opgestapeld: 'Kerstzoenen', stond er op de rode dozen.

Ik worstelde met de waarheid achter de zoen. Was dit een buiging van de links-extremistische grootgrutter voor de negerzoen, of een statement tegen de 'decemberkus'? Oorlogsverklaring en verzetsdaad ineen: welke werkelijkheid wil ik geloven?

Niets nieuws onder de zon trouwens: de negerzoen verdween al tien jaar geleden. Goede zaak. Ik ben geen racist (dacht ik, maar sinds Sunny Bergman is ook dat niet meer zeker) en ik liep toch al met een grote boog om de negerzoen heen. Niet te vreten, die hap laffe lucht, verpakt in nepchocola met slagroom van Alabastine.

Mijn kerstzoenen krijgt u cadeau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.