Lightsaber-gate, de grootste Star Wars controverse

Kylo Ren vecht met een heel wonderlijk zwaard: drie door alles heen snijdende lichtstralen. Waarom?

Star Wars: Episode VII The Force Awakens (2015) Beeld Walt Disney Studios Motion Pictures

Je zou het bijna vergeten door die Fifty Shades of Grey-hysterie, maar ook het mannelijk deel van de bevolking heeft een film waarnaar het obsessief uitkijk: de nieuwe Star Wars. En om daarover een beetje te kunnen meepraten, moet je iets weten van de grootste controverse: lightsaber-gate.

Voor de wortels van lightsaber-gate moeten we terug naar eind november. Toen verscheen de eerste trailer van Star Wars VII online. Daarin vecht schurk Kylo Ren met een wel heel wonderlijk zwaard: maar liefst drie door alles heen snijdende lichtstralen schieten tevoorschijn uit het handvat, waarvan er twee als een soort handbescherming aan het handvat zitten. Een soort brandend kruis lijkt het.

De meest onzinnige toevoeging ooit, betoogden tegenstanders (onder wie Ewan McGregor, die eerder Obi-Wan Kenobi speelde): de oude, simpele lightsabers van de zes eerdere films functioneerden prima. Die twee extra lichtstraaltjes zijn nog gevaarlijk bovendien: wie wil tijdens een gevecht het risico lopen zijn eigen hand eraf te snijden of zijn mouwen in de fik te steken? Exact.

Nonsens, zeggen de voorstanders. Sommige van hen maken filmpjes om aan te tonen dat je best kunt vechten zonder jezelf te verwonden. De komiek Stephen Colbert ondersteunde zijn betoog in zijn televisieprogramma met een ingenieuze bouwtekening. Een oudere jongere met een intrigerend dip me in beer and throw me to the drunk girls-shirt maakte een YouTube-filmpje waarin hij een en ander met een plastic zwaard en een pot verf demonstreert.

De gemoederen liepen zo hoog op dat beide kampen hun bevindingen, vaak voorzien van gedetailleerd beeldmateriaal, opstuurden naar regisseur J.J. Abrams. Hij leest die talloze elkaar tegensprekende mails en brieven met veel plezier, vertelde hij in een rodeloperinterview. 'Ik heb dingen opgestuurd gekregen die compleet krankzinnig waren. Wij hebben het er natuurlijk ook veel over gehad, en het is grappig om te zien dat mensen nu precies dezelfde discussie voeren als wij destijds hadden.'

Maar dat laat nog steeds een prangende vraag onbeantwoord: waarom dat nieuwe ontwerp? Tot nu toe komt het pro-kamp niet veel verder dan 'waarom niet' of 'drie is cooler is dan een of twee'. Of zoals Colbert het verrukt omschreef: 'een menage a sabre!'

Wellicht lichtte Apple-ontwerper Jonathan Ive, geportretteerd in The New Yorker, deze week een tipje van de sluier op. Tijdens een etentje waarbij de drank rijkelijk vloeide, heeft hij Abrams ingefluisterd dat het interessant zou zijn als lightsabers wat minder precies zouden zijn. Ruwer, primitiever. Dat zou gevechten meteen onheilspellender maken.

Dat moet het zijn dus. Dat Star Wars de eerste film is die merchandise tot een miljoenenindustrie heeft gemaakt en een beetje fan dus al zo'n enkele lightsaber heeft liggen, heeft er niets mee te maken. En dat deze week een build it yourself lightsaber werd gepresenteerd, eentje waarmee je straks zelf het modelletje van Kylo Ren kunt nabouwen, is uiteraard puur toeval.

Bouw je eigen lightsaber - met nog veel meer lichtstralen Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.