Light verse in Dutch & Double Dutch

Keuze uit het werk van de plezierdichtende leraar die zich John O'Mill noemde.

John O'Mill

Light verse in Dutch & Double Dutch

Samengesteld door Pieter Nieuwint en Ivo de Wijs. Nijgh & Van Ditmar; 128 pagina's; € 14,95.


Double Dutch is een kruising van Engels en Nederlands: boater-ham, kickforce, blooddruck, frigh gazelles en scat about. Weinigen kunnen in die taal schrijven, velen kunnen haar probleemloos lezen.


De grootmeester van de macaronipoëzie van de 20ste eeuw was Jan van der Meulen (1915-2005). Hij was leraar Engels in Breda, tevens plezierdichter onder de naam John O'Mill. Tussen 1956 en 1984 publiceerde hij twaalf bundels met light verse. 'Rot yong' werd een klassieker: 'A terrible infant, called Peter/ sprinkled his bed with a gheter./ His father got woost,/ took hold of a cnoost/ and gave him a pack on his meter.'


Uit zijn werk hebben Pieter Nieuwint en Ivo de Wijs nu de ultieme bloom reading samengesteld. Behalve Nederlands, Engels en Double Dutch blijkt O'Mill ook het koeterwaals, het steenkolenengels en het Vlaamse dialect perfect te beheersen. Waardering in letterkundige kring kreeg de 'poor pen and paper clown' vanaf de jaren tachtig, met dank aan Battus en Komrij.De laatste was in zijn bloemlezing Kakafonie overigens wat zuinigjes. Dat kan verklaard worden vanuit de hoge maar kwalitatief niet al te beste onderbroekdichtheid in vooral latere O'Mill-bundels.


Wat niet wegneemt dat er ook in deze nieuwe keuze heel wat wordt berijmd in de kakafonische toonzetting, en dat een andere klassieker niet ontbreken mocht: 'Er was eens een dwaas in Thermopylae,/ die 's nachts in de tempels zijn hopydae...'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden