Liga Noord overspeelt haar hand in immigranten-zaak

De chantagepolitiek van de Liga Noord tegen de regering-Dini - harde lijn tegen de immigranten, in ruil voor Liga-steun aan de begroting - heeft averechts uitgepakt....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Over de hoofden van de immigranten heen wilde de Liga een politiek spel spelen om tegenover de regering en de PDS haar onmisbaarheid te onderstrepen. Vrijdag trok Liga-leider Bossi midden onder de begrotingsbesprekingen zijn fractie terug uit de senaat. Dat was een protest tegen het (toen nog niet eens bekend gemaakte) immigratie-decreet, dat door de PDS en de Liga zelf was ontworpen.

Het decreet voorziet in uitwijzing van criminelen of clandestienen, legalisering van het verblijf van werkende immigranten en zware straffen voor mensenhandelaars en andere uitbuiters. Bossi vindt het decreet veel te mild. Voor anderen is het discriminerend omdat het de immigranten te weinig rechtsbescherming zou geven.

Bossi dreigde de Liga uit het parlement terug te trekken. Daardoor zou de regering direct ten val komen. Zaterdag bracht Bossi in Mantua zijn 'Parlement van het Noorden' bijeen. Hij dreigde daar met het uitroepen van de onafhankelijkheid van het noorden. Maar zijn chantage liep op niets uit, omdat Dini erin geslaagd was de steun van Forza Italia voor de begroting te krijgen.

PDS-leider D'Alema, die kort geleden de Liga een 'rib van links' had genoemd, brak met Bossi. De centrum-linkse kandidaat-premier Prodi zei dat hij afziet van een stembusakkoord met de Liga en met Communistische Herstichting. Dat verlies hoopt Prodi te compenseren door een akkoord te sluiten met ex-onderzoeksrechter Di Pietro.

De extreem-rechtse leider Fini vindt de hulp van Forza Italia aan Dini een onaanvaardbaar voorproefje van een nationale regering van rechts en links. Hij vreest dat het bestaan van het kabinet-Dini nog langer wordt gerekt. Hij eist verkiezingen zodra Dini eind december aftreedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden